Marija Hajdinjak iz Šenkovca predstavila recept za zlevanjku od prosene kaše

Marija Hajdinjak rođena je u Dekanovcu, a živi u Šenkovcu sa suprugom Rudijem. Ima tri sina, Ivana, Miroslava i Nenada, snahu Tanju i unuku Laru. Svoj radni vijek provela je kao računovođa u Centru za odgoj i obrazovanje, a već dulje vrijeme je u mirovini. 

Umijeće kuhanja domaćih jela naučila je od svoje mame, a svakodnevno joj u kuhinji pomažu suprug i dva sina.

– V peći se pomalim kurilo, greli smo se, zlevajnka se pekla, fest i gustušno je dišala, rekla nam je naša kuharica Marija o tome kako je to nekad bilo

Proso kao dio naše prehrane, nažalost, izlazi iz svakodnevnih prehrambenih navika iako njegova zdravstvena vrijednost nije zanemarljiva. Pomalo je zaboravljeno, ali moderna istraživanja dokazuju njegovu veliku vrijednost i važnost, stoga se polako vraća na naše tanjure donoseći sa sobom brojne blagotvorne sastojke koji su potrebni organizmu, posebice u užurbanom tempu koji nam je nametnut.

Cijeli recept pronađite u stranicama aktualnog broja Međimurskih novina koje možete nabaviti diljem Međimurja od petka, 12. ožujka!

Ostavi komentar