Mađarski direktor u Kotoribi utajio više od 1.600.000 kuna poreza

Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL
Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 2. srpnja, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv državljanina Mađarske (1956.) zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. u vezi st. 1. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. 

Okrivljenika se tereti da je u 2016. i 2017. godini kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Kotoribi, iako je njegovo društvo bilo brisano iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost, na izvršene isporuke poljoprivrednih dobara dvama trgovačkim društvima iskazao i obračunao porez na dodanu vrijednost, a izdane račune i ostvarene prihode po tim računima nije prikazao u poslovnim knjigama društva niti ih je prijavio poreznoj upravi te nije uplatio porez na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu većem od 1.600.000 kuna.

Okrivljenika se tereti i da nije vodio poslovne knjige društva prema zakonskim obavezama, pa iz njih nije bilo moguće provjeriti poslovne događaje, financijski položaj i uspješnost poslovanja trgovačkog društva, stoji u priopćenju DORH-a. 

 

Ostavi komentar