Kako se boriti protiv višestruko mutiranog virusa zvanog omikron?

koronavirus
Ilustracija: Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash

Sve je više potvrđenih slučajeva zaraze novim višestruko mutiranim sojem koronavirusa, nazvanom omikron.

Za sada nema potvrde zareženih u Hrvatskoj, ali ih ima u zemljama unašem susjedstvu. Među ostalim, virus raširen na jugu Afrike je detektiran u Austriji, Italiji, Češkoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Belgiji, vrlo vjerojatno i Francuskoj.

Nova varijanta virusa ima brojne mutacije koje ukazuju na to da se brže širi od ostalih sojeva i da je u odnosu na njega imunitet stečen preboljenjem i cijepljenjem manje učinkovit.

Stručnjaci još ne znaju hoće li cjepiva štititi od omikrona i na koji način, ali predviđaju da će postojati određeni postotak zaštite i od novog soja, ali znatno niži nego kod delta soja, kod kojeg cjepiva – rađena za wuhanski soj – štite 80 posto.

Epidemiolog Branko Kolarić smatra da će i dalje cjepivo davati određenu zaštitu i umanjivati rizike od teških kliničkih slika, hospitalizacije i smrti. Navodi da je to i dalje isti virus SARS-CoV-2 pa bi, unatoč mutaciji, trebala postojati zaštita, piše Jutarnji list

Pfizer kaže da bismo prilagođeno cjepivo mogli dobiti za sto dana, a do široke primjene za šest mjeseci. Svjetska zdravstvena organizacija kaže – da ima smisla cijeptiti se booster dozom postojećeg cjepiva, jer će i protiv novog soja booster pružati određenu zaštitu.

Krovne stručne organizacije u svijetu i kod nas pozivaju na osnovne epidemiološke mjere, higijenu ruku, nošenje maski i pridržavanje razmaka te primanje booster doze za sve starije od 40 godina. Stožer je zabranio ulazak putnicima iz sedam afričkih zemalja, a hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja moraju u 14-dnevnu karantenu. Iz iskustva znamo da takvo zatvaranje neće zaustaviti virus, ali možda kupi znanstvenicima nešto vremena.

Ostavi komentar