Jeste li primijetili neobične svjetleće točkice na večernjem nebu iznad Međimurja?

Foto: screenshot, youtube

Nakon što smo primili više vaših upita o neobičnoj pojavi na večernjem nebu koju ste uočili posljednjih nekoliko dana sa nekoliko lokacija diljem Međimurja, a koju ste opisivali kao niz pravocrtnih svjetlećih točkica, provjerili smo o čemu se točno radi.

– Niz od 60 svijetlećih točaka koje se zajednički kreću po nebu su sateliti Starlink, lansirani 2019. godine iz rakete Falcon 6, tvrtke SpaceX koju vodi Elon Musk. Njihova je namjena osigurati brzi internet. S jedne strane su zanimljiva “dekoracija” neba, no s druge i ometaju mjerenja u astrofizici, što pri radu moramo uzimati u obzir – pojasnila nam je prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester, sa Odjela za fiziku, Sveučilišta u Rijeci.

– Uz Mjesec, naš jedini prirodan satelit, Zemlju orbitira preko 6000 umjetnih satelita, od kojih je samo polovica aktivna, a ostali zajedno s ostacima svemirskih misija predstavljaju tzv. “svemirski otpad” koji predstavlja sve veći problem. Smetaju novim letjelicama, a i poneki dijelovi pokvarenih letjelica znaju pasti na Zemlju što predstavlja potencijalnu opasnost za ljude – dodaje Dominis Prester.

Starlink sateliti su ovih dana vidljivi iz naših krajeva svakodnevno imeđu 17 i 18 sati, posebice iz ruralnih područja, gdje ima manje svjetlosnog zagađenja.

Također smo otkrili kako postoji poveznica preko koje unošenjem svoje lokacije: države i naziva mjesta možete izračunati vrijeme vidljivosti Starlink satelita.
Tako će Čakovčanci danas moći pratiti kretanje navedenih satelita u točno 17:56 sati, a njihovo kretanje će biti vidljivo četiri minute.

Poveznica na kojoj možete izračunati vidljivost satelita za svoju lokaciju nalazi se OVDJE.

Ostavi komentar