Europski proizvođači spremaju se na berbe jabuka, krušaka i grožđa, no ove godine nemaju što slaviti, prenosi agrobiz.hr
Mnogi su u strahu zbog novog vala pandemije COVID-19, kakav je trenutno pogodio Španjolsku. U toj zemlji su uvedene lokalne karantene te postoji rizik da će im privremeno biti onemogućeno zapošljavanje migrantskih radnika na koje se dugo oslanjaju.
Zabrinjava povećan broj zaraženih radnika na plantažama u južnoj Francuskoj te činjenica da radnici žive u skučenim i prenatrpanim prostorima. Taj problem je potvrdio i slučaj zaraze koji se dogodio ranije ovoga mjeseca na jednoj farmi povrća u Engleskoj, gdje se koronavirusom zarazilo 70 radnika.
U Portugalu su se proizvođači bobičastog voća okrenuli radnicima iz južne Azije, koji su već bili u zemlji i izgubili poslove u turizmu. No, u rujnu će mnogi od njih najvjerojatnije ponovno raditi u turizmu pa preostaje pitanje tko će brati jabuke.
Francuska pokrajina Champagne za berbu grožđa svake godine angažira od 100.000 do 120.000 sezonskih radnika, od čega 27% dolazi iz inozemstva. U slučaju da se ponovo zatvore granice, proizvođači kontaktiraju sveučilišta i burze, kako bi osigurali dovoljan broj radnika, otkriva Christophe Pernet, predsjednik Glavnog sindikata vinara Champagne (SGV).
Prema istraživanju koje je Sveučilište u Antwerpu provelo na gotovo 11.000 ljudi u 11 zemalja, Europljani su u doba karantene počeli jesti zdravije i konzumirali više voća i povrća nego prije. No, sezonski radnici koji su odradili proljetne berbe u velikom su se broju vratili u svoje zemlje, a lokalni radnici nisu toliko produktivni, što proizvođačima predstavlja dodatni trošak.