Iz aviona bacaju mrkvu i batat gladnim životinjama u opožarenim područjima

gladne životinje
Foto: Twitter/kelly fuller

Tone mrkve i batata izbačene su iz aviona u Australiji, nad dolinama Capertee i Wolgan, u Nacionalnom parku Yengo, Dolini Kangaroo i drugim opožarenim područjima na kojima trenutno obitavaju životinje preživjele plamena pustošenja. 

Vlada Novog Južnog Walesa odlučila se za ovaj potez nakon što je objavljena informacija da je u velikim požarima život izgubilo više od milijardu životinja, piše agroklub.com

Operacija nazvana “Rock Wallaby” započela je prije sedam dana, a naziv je dobila po australskoj životinji, četkastorepom kamenjarskom valabiju, vrsti klokana. Vlada Novog Južnog Walesa odlučila se za ovaj potez nakon što je objavljena informacija da je u velikim požarima život izgubilo više od milijardu životinja, piše Sidney Morning Herald. 

Naime, pojedine su se životinje uspjele spasiti od požara, no završile su na područjima gdje nemaju hrane te je njihovo preživljavanje upitno. 

 – Opskrba dodatnom hranom jedna je od ključnih strategija koje implementiramo kako bi pomogli opstanku i oporavku ugroženih vrsta kao što je četkastorepi kamenjarski valabi,  izjavio je Matthew Kean, ministar zaštite okoliša NSW i dodao da će se ova akcija provoditi sve dok životinjama ne budu dostupni prirodni izvori hrane i vode. 

 – Iako se inače savjetuje ne hraniti divlje životinje, ova rijetka situacija, jake suše i požari predstavljaju očajna vremena koja zahtijevaju očajne mjere, rekao je Jess Abrahams iz organizacije Australian Conservation Foundation te naglasio kako ovo smije biti samo kratkotrajna mjera jer je neodrživo naviknuti divlje žviotinje da budu ovisne o ljudima. 

Naglašeno je kako su organizacije za zaštitu životinja duboko zabrinute da su ovi požari pokrenuli jače izumiranje već ugroženih vrsta te da je uloga Vlade Australije u tom slučaju značajna. 


Ostavi komentar