INTERVJU Nikolina Babić nakon osvajanja Davis cupa: Planiramo da Čakovec postane snažan regionalni teniski centar!

Nikolina Babić
Nikolina Babić pred samo nekoliko mjeseci preuzela je vođenje HTS-a i iza nje je uspjeh na čelu Saveza koji će se pamtiti za sva vremena

Nakon što je pred samo pola godine preuzela Hrvatski teniski savez i odmah “posložila” neke stvari, iza Čakovčanke Nikoline Babić je odmah sjajan uspjeh, koji se ne može mjeriti s puno drugih, odličan nastup muške teniske reprezentacije u Lilleu i osvajanje Davis Cupa.

Međimurje i Čakovec mogu se ponositi također time što je Nikolina Babić prva žena na čelu jednog našeg sportskog saveza koja ima svjetske prvake. Razgovarali smo s Nikolinom o tome kako je proživjela osvajanje Davis cupa u Lilleu gdje je često bila u kadru u prepoznatljivom hrvatskom dresu, ponajviše s također žestokom navijačicom naše reprezentacije Predsjednicom RH-a Kolindom Grabar Kitarović, ali i o planovima

*No, na samom početku pitanje za predsjednicu HTS-a bilo je o tomu kako je sve počelo i kao se zapravo našla kao bivša rukometašica u poziciji da preuzme teniski savez u kojem, što je bilo očito i samoj javnosti nije baš sve bilo u najboljem redu

– Moj suprug je godinama bio u tenisu – kazala je Babić – sve troje djece nam je u tenisu već petnaestak godina i s obzirom na to kako već od ranije poznajem mnogo ljudi vezanih uz tenis, od trenera, igrača i teniskih djelatnika, zamolili su me u jednom trenutku ako bi se htjela prihvatiti tog posla i pomoći savezu. Nakon kraćeg razmišljanja i čak obiteljskog vijećanja – kazala je Babić uz osmijeh – prihvatila sam se ovog “zadatka”, a i moram reći kako je zapravo velika čast i zadovoljstvo biti na čelu jednog ovakvog sportskog saveza.

*Kakav je bio osjećaj biti u Lilleu na čelu ekipe koja je ispisala povijest hrvatskog sporta i tenisa, ali i općenito Davis Cupa, jer njega više neće biti u ovom formatu?

– Ovo je generacija koja je s obzirom na godine zalaganja i igranja za Hrvatsku zaslužila ući u povijest.

*Hrvatska je danas na teniskom vrhu svijeta, no još prije nekoliko mjeseci nije bilo sve tako sjajno, otkazano je domaćinstvo polufinala u Splitu, bilo je zategnutih odnosa između Mate Pavića i Željka Krajana, kakva je danas situacija u samom savezu i odnosu igrača i trenera?

– U trenutku kada smo preuzeli Hrvatski teniski savez, neposredno prije polufinala ovogodišnjeg Davis Cupa, saznali smo kako je bila ideja prijašnjeg vodstva saveza da to bude Split, kao jedan veliki sportski i teniski grad. No, s obzirom na to kako je bilo potrebno izgraditi teniski stadion, odnosno kompletnu infrastrukturu od svlačionica do svih popratnih sadržaja, a zbog kratkog vremenskog roka i financijske zahtjevnosti samog projekta, odluka je ipak pala na Zadar. Zadar je u tom trenutku već imao prema urbanističkom planu predviđenu izgradnju terena na samom Višnjiku, zbog čega smo jednim racionalnim razmišljanjem da ono što se sagradi ostane i za generacije koje dolaze donijeli odluku da se to polufinale odigra u Zadru.
Kada je riječ o dosadašnjem odnosu izbornika Željka Krajana i tenisača Mate Pavića, ali ne samo njih već i svakog i igrača i trenera u bilo kojem sportu, smatram da prije svega treba argumentirano razgovarati i ne nekakve odluke donositi vruće glave, jer pozitivno rješenje za sve strane gotovo uvijek postoji. Mate Pavić je kao mlad i kvalitetan igrač sigurno bitan u reprezentaciji. Mislim da je tu prije svega došlo do spleta nekakvih nesretnih okolnosti između Pavića i HTS-a, a možda najmanje između Pavića i izbornika Krajana. Naime, Pavić je imao problema s potvrđivanjem svog odlaska na Olimpijske igre, što je san svakog sportaša, no vjerujem da smo sve te probleme ostavili za sebe i smatram kako Pavić sada “čiste” glave može još puno godina pružati odlične igre u parovima u ovoj reprezentaciji.

*Dolaskom na čelno mjesto saveza najavili ste neke nove stvari i značajne promjene u hrvatskom tenisu, što je prvi sljedeći korak u svemu tomu?

– Statut saveza, to je ono što mislim da je zapravo jedna od najvažnijih stvari koje moramo riješiti do kraja godine. Mi smo jedan od rijetkih sportskih saveza koji nije usklađen sa Zakonom o sportu i to više tako sigurno ne smije biti. Stoga smo na dnevni red Skupštine, koja će se održati 19. prosinca, stavili i točku o Statutu koji se još uvijek dorađuje.
Ono na što ćemo u budućnosti posvetiti još veću pažnju je i rad s medijima da se jasno i otvoreno vidi što se radi u savezu, koji su naši planovi i kakva su izvršenja svega toga. To je bitno i stoga, ako postoji transparentnost onda i javnost, a li prije svega i sami igrači i igračice znaju što se planira za sljedeću godinu i naredno razdoblje, jer konačno kao i svi savezi tako i HTS je najbitniji radi igrača, a svi ostali moramo biti podrška tom radu. Isto tako, posebno ću inzistirati na sustavu i odgovornosti. Struka nam mora biti jedna od najvažnijih stvari jer nam je cilj vratiti djecu na teniske terene i turnire. Očito je nažalost kako je sve manje mladih sportaša u svim sportovima. U tenisu smo sada na nekakvih dvije tisuće članova, a bez nekakve baze i masovnosti nema ni kvalitetnih igrača kroz pet šest godina nakon što djeca odrastu.

*Postoji li mogućnost da osim što imamo Međimurku na čelnoj poziciji teniskog saveza imamo i Nacionalni teniski centar u Čakovcu?

– Nažalost, Nacionalni teniski centar u Zagrebu na kojem je poniknula većina hrvatskih igrača je već više od godinu i pol dana zatvoren. Stoga smo krenuli s rješavanjem ovoga problema i pokušavamo napraviti jedan iskorak u traženju rješenja koje će biti dugotrajnije i kvalitetnije od dosadašnjeg. To je nešto što tenis sigurno zaslužuje, tako da ćemo i putem EU fondova pokušati namaknuti jedan dio sredstava kako bi probali za nekoliko godina sagraditi jedan kvalitetan centar. Kada je riječ o tomu gdje će on biti, ništa ne smijemo isključiti pa tako ni Čakovec, sve su opcije otvorene. No, ono što je važno spomenuti kada govorimo o Čakovcu i teniskoj infrastrukturi u našem gradu, HTS je odlukom Upravnog odbora uputio na adrese Grada Čakovca i Međimurske županije pismo namjere kojim potvrđuje spremnost u pomoći izgradnje regionalnog teniskog centra za sjeverozapadnu Hrvatsku. Naravno, ako ovu odluku UO HTS Grada i Županija prihvate, mi (HTS) smo spremni uključiti se i u samo projektiranje svega onoga što jedan regionalni teniski centar treba. To bi bila velika stvar ne samo za Čakovec i Međimurje jer bi se kompletan program i plan rada cijele regije odvijao u Čakovcu, a bez jačanja regionalnih centara i klubova nema ni jačanja HTS-a.

(Siniša Obadić, foto: Zlatko Vrzan)

Ostavi komentar