Imendan slave Eugen, Natko i Kazimir

Prema Katoličkom kalendaru 4. ožujka imendan slave Eugen, Natko i Kazimir.

Eugen je muško ime grčkog porijekla, dolazi od Grčkog Eugenios, a znači plemenita roda. Skraćeni je oblik imena Eugenije, piše KnjigaImena.

Eugen je muško ime, u Hrvatskoj gotovo isključivo hrvatsko. Ime Eugen dosta je često ime (među prvih tisuću) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko tisuću ovakvih imenjaka.
ActaCroatica navodi kako je ime Eugen bilo je najpopularnije od 1927. do 1937. godine. Najpopularnija godina bila je 1930. Najmanje je bilo popularno od 1989. do 1999. godine, a danas je najčešće u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
Natko je muško ime latinskog porijekla izvedenica od oblika Natalis i znači rođen, rodni; dies natalis – dan rođenja, rođendan. Ženski oblik ovog imena je Natka.

Natko relativno je često ime (među prvih dvije tisuće) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko dvjesto ovakvih imenjaka.

Kazimir je muško ime nastalo o poljske riječi kazimež, spajanjem kazati, pričati i riječi mir u prenesenom značenju da bude dobar besjednik, narator.

Kazimir je muško ime, u Hrvatskoj isključivo hrvatsko. Ime Kazimir dosta je često ime (među prvih tisuću) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko petsto ovakvih imenjaka.

Ostavi komentar