I Sunčana Glavak se aktivno uključuje u raspravu o budućnosti Europe

Zastupnica Sunčana Glavak
Zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak.

U srijedu će se u Europskom parlamentu upriličiti svečano potpisivanje Zajedničke deklaracije o Konferenciji o budućnosti Europe, koju će potpisati čelnici Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća Europske unije. U dokumentu će se definirati končana koncepcijska struktura, opseg i vrijeme trajanja konferencije čiju organizaciju vodi potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Zastupnica Sunčana Glavak aktivno je uključena u oblikovanje Konferencije o budućnosti Europe kroz radnu skupinu Europske pučke stranke. Očekuje se da bi prva Konferencija mogla biti održana 9. svibnja 2021. godine u Strasbourgu, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.

Zastupnici će u utorak raspravljati o najnovijem programu Unije u području zdravstvene skrbi EU4Health. Europski parlament ima velika očekivanja u smislu ciljeva koje je Europska komisija postavila u strategiji koju podupire s 5,1 milijardom eura, posebice u izgradnji otpornih zdravstvenih sustava, rješavanja prekograničnih zdravstvenih prijetnji te nabavi i distribuciji lijekova po pristupačnim cijenama.
U utorak će biti održana i rasprava o InvestEU, programu garancija, jamstava i kapitala kojima će države članice moći poduprijeti privatne poduzetnike u ulaganjima i inovaciji. Europski parlament očekuje da će se ovim programom mobilizirati oko 400 milijardi eura privatnih ulaganja diljem Europske unije, usmjerenih na klimatske ciljeve, digitalnu tranziciju te obrazovanje, istraživanje i inovacije. Ovaj program nastavak je Junckerovog plana, kojim se od 2014. do 2019. godine mobiliziralo gotovo 500 milijardi eura investicija.

Ostavi komentar