Hrvatski sindikat migranata: U samo godinu dana, nametnuli smo se kao snažan socijalni akter

Igor Kralj/ Pixsell

Prošlo je tek godinu dana od osnivanja Hrvatskog sindikata radnika migranata i s ponosom možemo ustvrditi kako smo se, u tom kratkom periodu, nametnuli kao snažan socijalni akter, navode iz Hrvatskog sindikata migranata u priopćenju koje prenosimo u cijelosti. 

Istodobno, s našim sve brojnijim članstvom ne možemo podijeliti i zadovoljstvo ostvarenjem ciljeva zbog kojih smo se sindikalno organizirali.

Podsjećamo, ured HSRM-a u Varaždinu otvoren je tek početkom srpnja 2021. godine, a potom su uslijedile brojne aktivnosti.

– Bio je to prvi korak koji smo napravili prema našim aktualnim i budućim članovima
kako bi im spremnije i dostupnije približili naše usluge. Drago nam je što su to prepoznali brojni naši radnici migranti te im iskreno zahvaljujemo na povjerenju što se može iščitati po brojnosti našeg članstva. Kako bi bili jači i implementirali već postojeća iskustva, intenzivirali smo suradnju sa sindikatima zemalja u kojima rade brojni naši članovi. Tako smo u srpnju 2021. godine potpisali Povelju o suradnji s austrijskim vidaflexom, a početkom 2022. godine, također, i sa Sindikatom delavcev migrantov Slovenije.
Istodobno, odrađene se brojne aktivnosti usmjerene prema državnim tijelima i javnoj
upravi.

-Iza nas je dugi niz sastanaka s najvišim predstavnicima Središnjeg ureda Porezne uprave Hrvatske, s našim saborskim zastupnicima, pri čemu posebno ističemo veliki angažman i razumijevanje za naše probleme koje je iskazao saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

U nekoliko navrata bili smo na sastancima u Hrvatskom saboru, s predsjednikom Odbora za gospodarstvo Žarkom Tušekom i saborskim zastupnicima iz 3. Izborne jedinice.

Također, poslani su dopisi na preko 800 adresa svim načelnicima i gradonačelnicima, poglavito onima u pograničnim područjima naše zemlje, te svim županima.

– Želja nam je da čuju naš apel i apel radnika migranata čije interese zastupamo te da dobijemo njihovu podršku i pomoć za rješavanje problema koji se još uvijek nisu makli s mrtve točke. Obratili smo se i najvišem državnom vrhu predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade Andreju Plenković te Ministarstvu financija, na čelu s ministrom Zdravkom Marićem.

„Klupko“ dvostrukog oporezivanja unatoč tome „odmata“ se sporo. Problem dvostrukog oporezivanja itekako je prisutan i pokušavamo vidjeti „svjetlo na kraju tunela“. Nažalost, u ovom trenutku, nema ni „tračka svjetla“.

Ipak, nećemo odustati.

Nastavit ćemo našu mukotrpnu borbu kao Sindikat izrazito obespravljenih radnika migranata. Možda ovo podsjeća na borbu Davida i Golijata.

Kao i tada, uvjereni smo da će borba ispravnih ciljeva za pravednost i pravdu pobijediti i sada.

Još jednom, hvala svim našim članovima. Posebno veliko hvala medijima čija nam je dostupnost od nemjerljivog značaja.

Ostavi komentar