Horor u Domu za starije: Zbog nesavjesnog liječenja dvije korisnice preminule

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici provelo je prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina (1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi iz Kaznenog zakona. 

Postoji osnovana sumnja da 56-godišnji osumnjičenik od travnja do listopada 2020. godine, u objektu u kojem je bez potrebnog odobrenja pružao uslugu smještaja 36 starijih i teško bolesnih osoba u Legradu, nije primjenjivao odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sprječavanja i suzbijanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 te da je postupio suprotno odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, svjestan da zbog toga može doći do prenošenja zaraze bolešću COVID-19 kod smještenih osoba, zaposlenika koji o njima brinu i drugih osoba koje s njima dolaze u kontakt i da tako ugrožava njihovo zdravlje.

Osnovano se sumnja da je uslijed takvog postupanja 56-godišnjaka došlo do oboljenja od bolesti COVID-19 kod više korisnika smještaja, a dvije su korisnice preminule od te bolesti, dok je zdravlje ostalih korisnika smještaja, zaposlenika koji su o njima brinuli i drugih osoba koje su s njima došle u kontakt bilo ugroženo mogućom zarazom bolešću COVID-19.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 56-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, stoji u priopćenju DORH-a. 

Ostavi komentar