Goričan: 95 godina kontinuiranog rada Crkvenog zbora župe sv. Leonarda

Ove godine navršava se 95 godina kontinuiranog rada Crkvenog zbora župe sv. Leonarda – Goričan, koji je 1925. godine osnovao tadašnji kantor Andrija Lesinger. U toj prigodi na inicijativu župnika Josipa Drvoderića u župnoj crkvi snimljen je materijal od 20 pjesama, ponajprije crkvenog liturgijskog sadržaja, koji je predstavljen javnosti uz Dane općine Goričan i na dan zlatne mise preč. Leonarda Logožara. Zvučni zapis napravio je Marko Lajtman, vlasnik studija „Jazbina“ u Maloj Subotici, a grafički je omot CD-a pripremio Stjepan Lesinger.

U Goričanu se pjeva već 333 godine. Naime, vizitator 1688. godine spominje da u župi Sveti Juraj u Trnju svira orguljaš Nikola Križanić koji stanuje u filijali Goričan. I s uspostavom nove župe Goričan 1789. prvi župnik Adam Mezner vodio je brigu o crkvenom pjevanju te je u njegovo vrijeme djelovao orguljaš Mirko Trazo, mladić rodom iz Legrada koji „+dobro pjeva i prilično svira orgulje.

Početak današnjeg zbora vezan je uz župnika Ivana Kengjelića i orguljaša Andriju Lesingera, koji su na krilima cecilijanskog pokreta željeli odgovoriti na poziv Crkve da se u liturgiju uvede pučka crkvena popijevka. U ostvarenje te ideje uključili su se i mnogi svećenici iz Međimurja od Ignacija Lipnjaka, preko Juraja Lajtmana pa do Vinka Žganca. Oni su i sami bili zborovođe i vrsni orguljaši, ali su i mnoge nadarene mladiće i djevojke poslali u Celje u privatnu Orguljašku školu Karla Bervara, da bi oni postali vrsni orguljaši u Međimurju: Florijan Andrašec, Ivan Mustač, Andrija Lesinger.

Posljednjih petnaestak godina zbor broji tridesetak članova, a vodi ga kantorica Danijela Špoljarić. Neki pjevači pjevaju u zboru dugi niz godina. Osim pjevanja na misnim slavljima, zbor redovito sudjeluje na Festivalu sv. Cecilije u Varaždinu te na humanitarnim koncertima „Marijini obroci“ u Svetom Jurju u Trnju. Također bilježi gostovanja u drugim župama – od Međimurja, Zagorja do Zagreba i susjedne nam Slovenije.

Sam zbor također organizira koncerte i ugošćuje druge zborove u našoj župi Goričan. Repertoar zbora je vrlo šarolik, od jednostavnih pučkih pjesama i šansona do zahtjevnijih liturgijskih korala i zborskih pjesama.

Krajem trećeg mjeseca  godine 2019. velikim angažmanom Petre Malović, kantorice Danijele Špoljarić kao i župnika Josipa Drvoderića osnovali smo dječji zbor „Abba“ u kojem pjeva tridesetak djece. Povremeno pjevaju na misnim slavljima i druže se svake subote uz pjesmu i igru. Oni su budućnost zborskog pjevanja u Župi, a na ovom nosaču zvuka otpjevali su dvije pjesme baš onako – dječji.

U nedjeljno predvečerje, 5. srpnja 2020. nakon sv. Mise predstavljen je prvi nosač zvuka ovog našeg zbora. Program predstavljanja vodila je Anica Čerepinko, a o CD-u su govorili kantorica Danijela Špoljarić, mo Anđelko Igrec i prof. emeritus dr. Stjepan Hranjec, kao i mjesni župnik Josip Drvoderić.

Kantorica Špoljarić progovorila je o ovom velikom djelu koje je ostvario zbor i izazovu koji je prihvaćen od strane svih članova, te je ovaj CD sa 17 pjesama ugledao svjetlo. Mo Igrec osvrnuo se na sadržaj CD-a, tj. na pjesme od crkvenoslavenskog Veličaj na početku CD-a, do božićne i uskrsnih pjesama koje se pjevaju u najradosnijem dijelu crkvene godine, pa do dviju svjetovnih popijevaka Klinčec stoji pod oblokom i Protuletje nam dohaja. (Josip Drvoderić)

Foto: Studio Vipro

Ostavi komentar