Fra Josip Grubišić: Čovjek treba čovjeka, ne darove!

josip grubišić
Gvardijan fra Josip Grubišić

Novi gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana Josip Grubišić uputio je božićnu poruku svim vjernicima i građanima Međimurja: 

Iako doživljavamo da se nastoji izbaciti Isusovo ime iz Božića, nemojmo tako i postupiti! Božić je radostan jer tada najviše osjećamo blizinu Božju. Čovjek ne može živjeti bez svojih bližnjih, ne može živjeti bez ljubavi. Ne može ništa ostvariti ako nešto ne voli. A Bog je ljubav. I sve što volimo i uopće, naša potreba da volimo i osjetimo da smo voljeni, dolazi od Boga.

Mnogi će se pozivati na parolu kako je Božić vrijeme darivanja. Međutim, prije svega čovjek treba čovjeka, ne darove. Darovi su samo samo znak želje za blizinom. Potrebna nam je blizina naših bližnjih. I zato je važno što i kako činimo u obitelji. Stoga bi obitelji svoje zajedništvo trebale učvršćivati kroz zajedničku molitvu. Sve svoje planove i potrebe izreći u zajedničkoj molitvi. A onda će ostalo doći samo po sebi.

Želimo li svoje bližnje učiniti sretnima, potrudimo se sami biti sretni. Želimo li nekoga ohrabriti, molimo da mi budemo hrabri. Želimo li da božićno raspoloženje potraje, sami budimo spremni na žrtvu. Jer mi smo pozvani i dano nam je dostojanstvo djece Božje. A sve je počelo baš ovim događajem Utjelovljenja Božjega među nama. Zato smo mu i dali tako lijepo ime: Božić.

Zato svima vama želim sretan i blagoslovljen i u srcu prihvaćen Božić! Jer gdje god prihvatimo žrtvu da bismo svoje najdraže učinili sretnima, kad god oprostimo da bi naše srce bilo slobodno od gorčine i pritiska, mi smo omogućili da se u nam ponovno rodi naš Gospodin Isus. Da se u nama ostvari i po nama dogodi Božić. Čestit vam Božić i sretna nova godina!

Ostavi komentar