FOTO: Dođoh, vidjeh, ubrah!

Samoberba bresaka u Agrinom voćnjaku u Vratišincu je u punom zamahu! Berači su tu, pune svoje košarice slasnim, osvježavajućim breskvama prve klase i nose ih kući u pola cijene, po tek 6 kuna po kilogramu!

Agra d.o.o. iz Čakovca bavi se uzgojem jagoda, jabuka i breskvi, a od prošle godine potiču i samoberbu voća. Pozivaju sve da dođu u voćnjak i uberu svježe plodove i to za 50% manju cijenu od one redovne!

Nekaj za kompot, nekaj za jesti

Jasno, i sami smo se zaputili u Vratišinec kako bismo se na licu mjesta uvjerili u ovu odličnu priliku. Već na ulazu u voćnjak, sreli smo supružnike Vjenceslava i Gordanu Hranilović kako zadovoljno izlaze punih ruku bresaka.
– Za svega 15-ak minuta nabrali smo 20 kilograma. Nekaj bumo za kompot, nekaj za jesti, kažu nam Hranilovići.

Minutu-dvije nakon njih, ususret nam je stigao i Valent sa svojom slasnom košaricom koju je napunio u svega 5 minuta. Kaže da je ubrao 6 kilograma i jako je zadovoljan što je za svježe ubrano prvoklasno voće platio svega 36 kuna.

Potom smo se i sami bacili na posao! Napunili smo dvije vrećice do vrha u doslovce 10 minuta, a među stablima smo sreli i Martinu koja je prvi put u Agrinoj samoberbi.
– Odlično mi je ovo, taman idemo na godišnji odmor pa sam došla po zalihe, kaže nam naša sugovornica kroz smijeh.

Početkom rujna kreće i samoberba jabuka!

Tijekom našeg “shoppinga” u voćnjaku, čavrljali smo i s direktorom Agre, g. Zoranom Lovrekom i upitali ga kako to da zagovara samoberbu.

– U posljednjih 10-15 godina, mnoge su se poljoprivredne grane, posebice voćarska industrija, susrele s problemom otkupa; cijene u veleprodaji niže su u odnosu na one u maloprodaji za vrtoglavih 50-70% – kaže nam Lovrek i nastavlja – zbog toga sam lani pokrenuo ovakav novi oblik poslovanja. Želja mi je da našu proizvodnju preusmjerimo većinski na ovaj način, da ljudi sami beru i da se stvori ta navika i oblik trgovanja. Smatram da je to korisno i praktično kako za kupce, tako i za nas proizvođače.

Zadovoljan je Lovrek i s odazivom berača, sve ih je više i lijepo reagiraju na samoberbu.
– Posljednjih 2-3 mjeseca sve voćare s našeg područja muče visoke temperature. Uzrokuju prebrzo dozrijevanje pa su plodovi sitniji, a prinosi manji. Ono što me veseli je činjenica da je kvaliteta ostala netaknuta, imamo zaista prefine breskve i berači se uglavnom vraćaju po još.

Veselimo se što ćemo početkom rujna omogućiti kupcima i samoberbu jabuka u voćnjaku pa ovim putem pozivam sve da nam se pridruže – cijene će opet biti u pola manje, završava Lovrek.

Podsjećamo, ljubaznu ekipu Agre uvijek možete kontaktirati putem njihove facebook stranice Agra – rješenja za voćarstvo i vinogradarstvo ili telefonski na broj 099 843 1500. Dobrodošli ste u voćnjak narednih 10-ak dana svakog dana od 7 do 19 sati, a nedjeljom i praznikom od 7 do 12 sati.

U nastavku pogledajte kako nam je bilo u voćnjaku i uvjerite se kako je lako i jeftino imati doma kvalitetno voće!

Za one koji nisu u mogućnosti potegnuti do Vratišinca – nema brige!

Od sutra (4.8.2022.) možete kupiti svježe ubrane breskve po redovnoj cijeni od 12 kn/kg na štandu u Čakovcu (Galerija Sjever)!

  (foto: Zlatko Vrzan)

Ostavi komentar