Europski dan bez poginulih u prometu: Na međimurskim cestama u osam mjeseci sedmero poginulih!

Prometne nesreće s poginulim osobama u ovoj godini na međimurskim cestama
Prometne nesreće s poginulim osobama u ovoj godini na međimurskim cestama

Na inicijativu TISPOL-a , mreže prometnih policija država Europe četvrtu godinu za redom, organizira se „Europski dan bez poginulih u prometu“  – projekt EDWARD.

U prvih osam mjeseci 2019. godine na području Policijske uprave međimurske evidentirano je ukupno 345 prometnih nesreća, što je za 18,44% manje nego u istom razdoblju prošle godine. U tim nesrećama teško je ozlijeđen 31 sudionik, dok je nažalost 7 osoba smrtno stradalo.

Projekt podržava svih 30 država članica spomenute Europske mreže prometne policije,  kao i velik broj poznatih organizacija i inicijativa i njihovih čelnika.

Dugoročni cilj ovog europskog projekta je smanjivanje broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu kao i senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova. Svrha projekta je da sudionici u prometu kritički promisle , barem i na kratko, o svakodnevnim rizicima s kojima se suočavaju te s kojima izlažu i ostale sudionike u prometu. 

Ovu četvrtu godinu za redom, tijekom mjeseca rujna provodi se niz aktivnosti sve do završnog dana projekta, 26. rujna 2019. godine kada se obilježava Dan bez poginulih u prometu. Prošle, 2018. godine na Dan bez poginulih u prometu u Republici Hrvatskoj nije zabilježena prometna nesreća s poginulim osobama.

Ministarstvo unutarnjih poslova provodit će pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, te smanjenja broja prometnih prekršaja.  Također, svakodnevno će na službenom twitter profilu MUP-a biti objavljene promotivne poruke projekta.

Građani se mogu uključiti u projekt potpisivanjem PRISEGE o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu te postati dio dijaloga na društvenim mrežama preko #ProjectEDWARD.

Policijska uprava međimurska s nekoliko prigodnih aktivnosti priključit će se ovom projektu.

U četvrtak, 26. rujna ove godine od 9 do 11 sati policijski službenici pojačat će preventivno represivne aktivnosti na cestama s ciljem da tog dana ne bude žrtava u prometu. U tu svrhu izrađeni je prigodni promidžbeni materijali s istaknutim logom projekta Edward. Akciju je kao partner u projektu podržao i Grad Čakovec, a spomenutim aktivnostima priključit će se i mnogobrojne poznate osobe iz kulturno-zabavnog i političkog života našeg kraja.

Ujedno, kako bismo bili što uspješniji u ovom Projektu i doprinijeli većoj sigurnosti u cestovnom prometu te promovirali nultu stopu (lajt motiv akcije je broj nula -„0“) žrtava u cestovnom prometu, u ponedjeljak, 16. rujna 2019. godine provest će se edukacija učenika čakovečkih osnovnih škola (oko 300-njak djece). Na prigodnom pješačkom poligonu, postavljenom na Trgu Republike u Čakovcu od 9 do 12 sati osnovnoškolci će se upoznati s osnovnim vještinama sigurnog kretanja gradskim prometnicama. Želja nam je da i ove godine „najboljom fotkom“ i  osmišljavanjem prigodnog video uratka, u vizualnom smislu promičemo ciljeve projekta na području Međimurske županije.

 

 

Ostavi komentar