EU komisija bi do 17. ožujka trebala odlučiti uvodi li korona putovnice tzv. Digitalni zeleni certifikat

maske
Opet buja broj zaraženih kod susjeda

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, ovaj tjedan najavila da razmišljaju o uvođenju Digitalnog zelenog certifikata za lakši prelazak granice.

Konačan prijedlog Komisije o tome kako bi taj certifikat točno trebao izgledati i kako će se putnici njime služiti trebao bi biti donesen do 17. ožujka, no priču zasad prati cijeli niz nejasnoća, pa čak i temeljnog nerazumijevanja što bi taj certifikat uopće trebao predstavljati. Kako doznaje Jutarnji list Komisija se zalaže za to da certifikat ne bude isključivo dokaz da su putnici cijepljeni već da on na jednom mjestu objedinjuje i rezultate PCR testiranja, kao i potvrdu da je putnik imunitet na covid-19 stekao preboljevši tu bolest.
Za uvođenje službenog certifikata, piše Politico, zasad se najviše zalažu o turizmu ovisne zemlje: Španjolska, Malta, Cipar i Grčka, a Cipar je već najavio da od svibnja u zemlju planira bez ikakvih restrikcija početi puštati cijepljene Britance, dok su Cipar i Grčka sličan dogovor već postigle i s Izraelom.

Uvođenje tog dokumenta pozdravio je i austrijski kancelar Sebastian Kurz. Hrvatska je zasad nije galsna po tom pitanju.

Ostavi komentar