Erasmus+ projekt sa školskim timom OŠ Podturen: Mobilnost u Italiju

Osnovna škola Podturen uključena je je u projekt Erasmus +“Way back to school“ čija je glavna tema rano odustajanje učenika od školovanja. U projektu sudjeluje 5 država partnera – Turska, Španjolska, Irska, Hrvatska i Italija sa ukupno 7 različitih institucija; osnovne i srednje škole te ustanove za stručnu edukaciju učitelja u Irskoj i Španjolskoj.

Mobilnost u Italiji održana je od 29.11. 2021. do 5.12.2021., a domaćin mobilnosti bila je osnovna škola „ IC9°cuocoschipa“ u gradu Napulju. Iz OŠ Podturen na mobilnosti su sudjelovali učitelj engleskog jezika Zoran Horvatić, učitelj informatike Karlo Zadravec, pedagoginja Josipa Horvat, učiteljica matematike Milena Mikulčić te ravnateljica škole Marijana Cerovec.

Tijekom boravka u Napulju školski tim posjetio je i upoznao dvije škole i obrazovni sustav u Italiji te su održana predavanja, prezentirani njihovi primjeri dobre prakse, a osobito se vodila diskusija za uspješno zadržavanje i vraćanje kritične grupe učenika u školske klupe. Za hrvatsku školu predstavljeni su video uradci učenika o svojoj školi i kraju u kojem žive.

To su: Domagoj Posavi, Mia Šela, Emily Božić, Leo Sovar, Julija Žganec, Sara Srpak, a bivši učenik, danas srednjoškolac Mateo Oršuš dao je intervju o temama koje muče djecu iz sociodepriviranih sredina.

Video kojim je predstavljen međimurski tradicionalni ples snimljen je sa učenicima Leonardom Balogom, Filipom Bogdanom, Lucijom Šalja, Majom Ovčar, Simonom Biberom i Nikolinom Anderlin, obučenima u međimurske narodne nošnje.

Na radnim sastancima predstavljene su aktivnosti koje su škole provele u prethodnim mobilnostima. Obzirom na epidemiju utvrđeno je da su učenici iz ranjivih skupina još u nepovoljnjijem položaju nego prije.

Ostavi komentar