DVD Pribislavec djeluje već 99 godina: Veseli što se uključuju mladi i prenosi tradicija

Tradicija vatrogastva na području Međimurske županije vidljiva je kroz brojne DVD-ove koji aktivno djeluju na svim područjima, te su dio društvenog života na području Međimurja. Veseli što se dobrovoljnim vatrogastvom i dalje bave mladi i djeca, tako da se tradicija prenosi i dalje. Osim društvenog aspekta, vatrogasci su uvijek tu i spremni za intervenciju i pomoć.

Danas, u ovoj kriznoj situaciji, vatrogasci su dio civilne zaštite, te tako pomažu mještanima kroz razne oblike. S jedne strane u obliku patrole po mjestima kako bi građane upozorili na socijalnu distancu koja je potrebna u vrijeme pandemije koronavirusa, s druge strana ako je starijim i nemoćnim građanima potrebna pomoć u obliku dostave hrane ili lijekova.

Veliku tradiciju iza sebe ima DVD Pribislavec koji aktivno djeluje 99 već godina. Iduće, 2021. godine slave okruglu stotu obljetnicu društva.  Vatrogasci Pribislavca uvijek su spremni za intervenciju, na čelu sa zamjenikom zapovjednika Petrom Hajdinjakom, vatrogasnim dočasnikom. Petar Hajdinjak u vatrogasnom je društvu od malih nogu, od svoje sedme godine. Ove je godine dobio spomenicu za 20 godina rada u DVD-u Pribislavec na što je posebno ponosan.

Kako nam je istaknuo zamjenik zapovjednika, DVD Pribislavec broji 41 člana, od čega je 20 djece i mladeži čime se posebno diče.

– Vatrogasno društvo ima mladi rukovodeći tim na čelu s predsjednikom Zoranom Juričanom koji je vatrogasni dočasnik I.klase, zamjenik predsjednika vatrogasac Stanka Novak, zapovjednik Goran Pomor, vatrogasni dočasnik, blagajnik Dragutin Kovač koji je vatrogasac I. klase te predsjednik nadzornog odbora Dragutin Ban, rekao nam je zamjenik zapovjednika DVD-a Pribislavec Hajdinjak.

Spremnost za intervencije vješto bruse čitavim nizom natjecanja kroz godinu. Teško je kaže nam zamjenik zapovjednika nabrojiti svako pojedinačno, jer nastupaju u Međimurskoj županiji, pa i šire do Zagreba i Varaždinske županije. Godišnje postižu dobre rezultate, za što je posebno zaslužan mentor Goran Pomor.

Od izvrsnih rezultata istaknuo je prošlogodišnje treće mjesto koje su djeca od 6 do 13 godina DVD-a Pribislavec postigla u susjednoj Hrženici.

– U protekloj godini nismo imali mladež, ali ove godine startamo punom parom, ako će nam dozvoliti ova kriza. U članstvu imamo i profesionalne vatrogasce, a mladi naraštaj će još odlučiti što žele u životu postati, osim što su dobrovoljni vatrogasci. Nadam se da će neki biti i profesionalni vatrogasci, istaknuo je zamjenik zapovjednika.

S obzirom na pandemiju, ističe Hajdinjak, imaju čitav niz aktivnosti. To se prvenstveno odnosi na ophodnju po općini Pribislavec, te aktualne intervencije. Zamjenik kaže kako nažalost veliki broj intervencija imaju u romskom naselju, čak dva, do tri puta na tjedan. U jednoj od intervencija kamenom je u glavu pogođen vatrogasac Leon Gudlin.

– Vatrogasci naše postrojbe svaki dan u tri navrata po otprilike dva sata obilaze mjesto te upozoravaju građane da se ne  grupiraju, da drže dovoljan razmak jedni od drugih. To se uglavnom odnosi kod trgovina, a mi još jednom zajedno apeliramo da svi koji ne moraju izlaziti, ne izlaze iz svojih domova, zaključuje zamjenik zapovjednika Hajdinjak.

Ostavi komentar