Domagoj Posavi iz OŠ Podturen predstavio svoj novinarski rad na Lidranu

Osnovna škola Podturen, unatoč izazovnoj i nepovoljnoj situaciji sa korona virusom potiče učenike na dodatan rad te je u ovoj školskoj godini redovno provela uobičajen dvoznamenkasti niz školskih natjecanja i tako plasirala predstavnike na županijska natjecanja iz matematike, kemije, povijesti, geografije, tehničke kulture, prometne kulture, njemačkog jezika i LiDraNa.

Najbolje rezultate postigli su učenici Leo Dragović iz 6. razreda osvojivši 4. mjesto iz matematike (mentor: Milena Mikulčić), Hana Čemerika iz 8. razreda iz njemačkog jezika ( mentor: Snježana Vuković) predložena na državno natjecanje (osvojeno 4. mjesto u županiji)  te ponajbolji rezultat – sudjelovanje na Državnoj smotri LiDraNo sa novinarskim radom učenika Domagoja Posavija iz 7. razreda (mentor: Tajana Gašparić ). Učenik Domagoj Posavi na županijskom natjecanju iz LiDraNa imao je dva novinarska rada, a i prethodnih je godina skupio nekoliko priznanja i nagrada na natječajima zbog vrlo kreativnog umjetničkog izričaja o kojima vrijedi zasebno govoriti.

Smotru LiDraNo organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, a cilj je razvijanje i poticanje učeničkoga literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva, njegovanje hrvatskoga jezika u govoru i pismu, otkrivanje, praćenje i poticanje učenika posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnost u novinarskom, literarnom i dramskom izrazu. Članovi komisije za samostalne novinarske radove ove godine bili su: novinari Saša Drach, Marko Matijević, Marko Podrug te profesorica Hrvatka Kuko i predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje Antonela Nižetić –Capković, dok se susret odvio preko zoom kanala 20.travnja ove godine. Od 80 predloženih radova iz cijele Hrvatske višestrukim bodovanjem odabrano je 15 najboljih radova bez rangiranja, a bit će objavljeni u zajedničkom Zborniku. Rad Domagoja Posavija je intervju sa profesoricom matematike i predstavnicom ruske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, gđom Svetlanom Vitaljevnom Jezernik pod naslovom Matematika i poezija-rukom pod ruku. Na intervju s profesoricom Domagoja je ponukala jedna večer poezije održane u školi pod naslovom Mala noćna muzika na kojoj je učiteljica recitirala Sergeja Jesenjina a on svirao gitaru. Učenik je odlično promovirao Osnovnu školu Podturen  kao mjesto tolerancije i suživota različitosti te Međimursku županiju kao „Cvetnjak Horvatski“ koji je mnogim ženama iz daleke Rusije postao drugi dom.

Treba istaknuti da je Domagojev kreativan izričaj njegovan i potican od malih nogu uz majku, učiteljicu OŠ Podturen, Jasnu Posavi i uz njegovo aktivno sudjelovanje u raznovrsnim umjetničkim aktivnostima unutar škole i izvan nje. Tako on glumi i svira u dramsko-scenskoj skupini Mali glumci (nastupi u Ogulinu, Zagrebu, LiDraNu- Čakovec, Svetom Martinu na Muri), sudjeluje u izradi školskog časopisa Glasovi s Mure, putovao je sa grupom učenika iz škole u Brusselles na primanje školskog priznanja , izrađuje video za online mobilnost u Italiji i dr. Završio je tri razreda Glazbene škole u Varaždinu i trenutno je učenik 5. razreda Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu – instrument gitara.

Ostale nagrade i priznanja vezane su za njegove literarne radove i fotografije:

  • Nagrada za 1. mjesto na natječaju Joža Horvat-moreplovac u Kotoribi, 2020. – fotografija Ljubaf
  • Nagrada za 2. mjesto ove godine na istoimenom natječaju sa pjesmom „ Skrivačkaje“
  • Priznanje na natječaju „Naš mali kaj“ u Svetom Ivanu Zelini  i objava u zborniku, 2020. – literarni rad „ Veter v mojem dvorišču“
  • Objava rada u zborniku Odjeci 2019./2020. –literarni rad „ Moj djed“

Kako priznanja stručnih osoba pokazuju talentiranost mladog umjetnika, a njegovi radovi odražavaju duboku prožetost svojim korijenima, kajkavskom riječi i duhom međimurske tradicije ponosni smo na učenika naše škole i želimo mu puno uspjeha u budućem stvaranju. 

Ostavi komentar