Direktor iz Preloga izbjegavao platiti porez, državu oštetio za milijun i 100 tisuća kuna!

Ilustracija
Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 3. prosinca donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Slovačke 1979. godište i trgovačkog društva zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine u vezi Kaznenog zakona i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga 6. 12. 2019. godine. 

Osnovano se sumnja da okrivljenik kao direktor trgovačkog društva iz Preloga, tijekom 2017. i 2018. nije obračunao, prijavio niti uplatio porez na dodanu vrijednost na stjecanje dobara od dobavljača iz Mađarske te da je neosnovano iskazao pretporez od stjecanja dobara unutar Europske unije na primljene isporuke dobara od dobavljača iz Mađarske, iako nikakva roba nije bila dopremljena u Republiku Hrvatsku i stoga nisu ispunjeni uvjeti za odbitak pretporeza, već je na navedena stjecanja dobara bio dužan obračunati i platiti porez na dodanu vrijednost. 

Osnovano se sumnja i da je neosnovano koristio oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost na obavljene isporuke dobara kupcu iz Cipra temeljem više izlaznih računa. Osnovano se sumnja da je okrivljenik time izbjegao platiti porez i oštetio državni proračun za više od 1.100.000 kuna. Postoji osnovana sumnja da okrivljenik nije vodio poslovne knjige društva na način kako ih je bio dužan po zakonu voditi, pa iz njih nije bilo moguće provjeriti poslovne događaje, financijski položaj i uspješnost poslovanja društva, stoji u priopćenju DORH-a. 

Ostavi komentar