Danijela Salaj iz Podturna rado kao svoj specijalitet priprema temfani kunić

Danijela Salaj
Danijela Salaj sa svojim specijalitetom temfanim kunićom.

Današnji su se ukusi prilično promijenili i meso kunića nije često na našim jelovnicima, ali još uvijek ima brojnih ljubitelja ovog mesa koji ga žele jesti jedino pripremljenog upravo na ovaj način. U „temfana“ jela umjesto zaprške dodaje se tzv. pritep – mješavina brašna, vode i vrhnja što ga zgušnjava i to je glavna karakteristika ovog jela.

Ovaj skoro zaboravljeni specijalitet za nas je pripremila Danijela Salaj iz Podturna. Kao prilog temfanju Danijela je predložila trgance, jednostavno starinsko jelo.

Trganci su, kao što im ime govori, „natrgani“ komadi tijesta i popularni su kako nekad, tako još i danas. Mogu se pripremiti i kao zasebno jelo, sa slaninama ili vrhnjem.

Danijela je po struci prodavačica i petnaest je godina radila u struci. Prošle je godine napustila rad u trgovini i počela raditi kao njegovateljica u Austriji. Majka je kćeri Petre (20) koja je studentica i sina Ivana (15).

Danijela kuha od svoje osme godine, a sve što zna naučila je od svoje bake koja je kuhala po svadbama. Velika je ljubiteljica prirode – cvijeća i životinja, obožava šetnje sa svojom obitelji, a što se kuhinje tiče, majstorica je i za slatko i slano. Članica je Udruge Turen iz Podturna, gdje je poznata po svojim „trgancima“ koji su njezin zaštitni znak na svim sajmovima i izložbama hrane gdje ova udruga gostuje.

Suprug Kristijan glavni je degustator Danijelinih jela, i koliko smo uspjeli saznati, upućuje samo dobre kritike što je dodatna motivacija što se tiče kuhanja. (A. Sklepić)

Recept kako Danijela Salaj sprema svoj specijalitet možete pročitati u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od petka, 29. svibnja.

Ostavi komentar