Danas imendan slavi Mavro, spominjemo se prvog kršćanskog pustinjaka

Prema Katoličkom kalendaru 15. siječnja imendan slavi Mavro, a dan je Pavla pustinjaka.

Mavro je muško ime nastalo od grčke riječi mauros što znači taman, crn u prenesenom značenju tamnoputa osoba. Ime Mavro relativno je rijetko ime u Hrvatskoj, gdje danas živi tridesetak ovakvih imenjaka.

Ime Mavro javlja se uglavnom u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a najmanje u Sjevernom Jadranu. Većina osoba imena Mavro žive u sljedećim gradovima odnosno općinama: Zagreb (manje od deset), Dubrovnik (manje od deset), Bednja (manje od deset), piše ActaCroatica.

Numerološka vrijednosti za ime Mavro je 2.

Osobe sa imenom Mavro su blage, nježne i miroljubive prirode. Imaju umirujuće dejstvo na okolinu i uvijek su puni riječi utjehe za druge. Ovaj broj uglavnom donosi uspijeh u privatnom životu.

Danas se spominjemo prvog kršćanskog pustinjaka. Proživio je 98 godina u pećini. Sv. Jeronim napisao je njegov životopis Vita Pauli.

Sveti Pavao Pustinjak, uistinu je nasljedovao Isusove riječi: “Ne možete služiti Bogu i bogatstvu. Zato vam velim: ne brinite se tjeskobno za svoj život: što ćete jesti ili piti; niti za svoje tijelo: u što ćete se obući! Zar nije život vrijedniji od hrane, a tijelo od odijela?” (Mt 6,25)

S ovim riječima provedenim u djelo, zamotan u palmine listove, nikad nije ostao gladan ili sam.

Današnji svetac u materijalnom smislu nije imao apsolutno ništa, ali je zato svojim poniznim duhom obilovao. Bog mu je podario 113 godina ovozemaljskog života, piše Laudato.

Ostavi komentar