Crveni ribiz ljetna je riznica zdravlja

ribizl2
Sitne bobice i te kako blagotvorne za ljudski organizam

Crveni ribiz (lat. Ribes rubrum) višegodišnji je grm koji raste na područjima zapadne Europe. Pripada porodici kamenika i blizak je srodnik ogrozda. To je popularna kiselkasta crvena bobica u našim krajevima, koja se najčešće koristi za pravljenje pekmeza ili sokova, a dobrodošla je i kao salata u mnogim kuhinjama Europe, donosi agroportal.hr

U povijesti je zabilježeno da su još u 11. stoljeću crveni ribiz koristili kao dragocjeni ukras samostanskih dvorišta i gradskih vrtova te kao cijenjenu namirnicu od koje su se pripremala jela i prirodni lijekovi. I danas je poznat po svojim prehrambenim i ljekovitim svojstvima koja nikako nemojte zanemariti ako imate priliku uživati u ovom ukusnom sezonskom voću.

Sastav i ljekovitost crvenog ribiza

Crveni ribiz sadrži protide, jabučnu, citričnu i tartaričnu kiselinu te gama-linolensku kiselinu. Bogat je kalcijem i fosforom. Obiluje vitaminima B skupine (B1, B2, B3 i B6), C, A i K.

Crveni ribiz odličan je izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitetu kože i kose. Pomaže u detoksikaciji tijela kao i eliminaciji slobodnih radikala te tako povećava otpornost organizma na bolesti.

Sadrži vitamin C te željezo koje pomaže njegovo bolje iskorištavanje pa je izvrstan izbor za sve koji se bore s anemijom. Vitamin C ima i antihistaminska svojstva koja smanjuju djelovanje alergena, štiti od bakterija i virusa te olakšava tegobe astme.

Štiti krvne žile i kosti

Crveni ribiz sadrži kalij koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad cijelog organizma. Prevenira hipertenziju, snižava krvni tlak i pomaže u smanjenu rizika od moždanog udara.

Ima znatnu količina vitamina K, koji pomaže kod zdravog grušanja krvi. Ovaj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer regulira ugradnju kalcija u kosti te je stoga preporučljiv kod osteoporoze.

Diuretik i tonik za probavu

Bilo da se jede svježi ili u obliku soka i želea, crveni ribiz ima odlično laksativno djelovanje. Jedete li ga samo par dana zaredom, osjetit ćete kako problem zatvora nestaje.

S obzirom na sadržaj vlakana, njegova redovita konzumacija potiče rad crijeva i želuca te na prirodan način ubrzava probavu. Njegovo blago djelovanje čini ga pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva.

Koristi se kao tonik za apetit i ako se pojede prije obroka, pomaže boljoj probavi. Crveni ribiz poznati je diuretik jer potiče eliminaciju mokraćne kiseline, što je korisno za oboljele od gihta ili reumatskih bolesti.

Ostavi komentar