Čestitka Dana državnosti gradonačelnika Stjepana Kovača!

Povodom 30. svibnja, Dana državnosti, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, uputio je čestitku u kojoj stoji:

Nakon gotovo dva desetljeća, 30. svibnja ponovno je praznik i neradni dan. Tog dana 1990. godine konstituiran je prvi demokratski izabran saziv Hrvatskog sabora, što je bio velik korak prema kasnije izborenoj samostalnosti. Na valu rušenja komunističkih režima u istočnoj i jugoistočnoj Europi, demokratske promjene zahvatile su i Hrvatsku, a ono što je počelo izražavanjem slobodne volje na izborima, preraslo je u oružanu borbu za opstojnost i neovisnost.

Među brojim značajnim datumima s kraja proteklog stoljeća, 30. svibnja 1990. godine zapisan je kao dan kad se u povijesnoj zgradi hrvatskog parlamenta, konstituirao saziv koji je po prvi put u tisućljetnoj nacionalnoj povijesti izabran na demokratski način. Tranzicija iz jednostranačkog u višestranački sustav, te izbor prve demokratske Vlade prošao je mirno. Tog proljeća 1990. godine nismo birali samo prvu demokratsku vladu, već smo utirali put nacionalnoj suverenosti i samostalnosti. Nova Vlada i nove okolnosti bile su izlika za najprije pobunu dijela srpskog stanovništva, a kasnije otvoreni rat protiv Hrvatske. U tome smo ratu, nakon četiri teške i krvave godine pobijedili, te tako učvrstili temelje moderne, demokratske i europske Hrvatske.

Dan državnosti stoga slavimo s ponosom, ali i sjećanjem na sve one naše sugrađane koji su položili život za Hrvatsku, sretan Vam Dan državnosti, stoji u priopćenju Grada Čakovca.

 

 

Ostavi komentar