Boška Ban Vlahek prozvala vladajuće: Kako ste mogli zaboraviti one kojima je to najpotrebnije?

Foto: Hrvatski Sabor
Foto: Hrvatski Sabor

Boška Ban Vlahek prozvala vladajuće: „ Kako ste mogli zaboraviti one kojima je to najpotrebnije? Zaboravimo na stranačke boje, izborimo se za novu školu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Jer sve nas povezuje jedan zajednički cilj – da djeca s poteškoćama postanu djeca mogućnosti!“, stoji u prioćenju saborske zastupnice kojeg prenosimo u cijelosti:

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 2019. godine u Čakovcu donesen je zaključak u vezi izgradnje nove zgrade COO-a Čakovec na koju se, zbog nedostatka financijskih sredstava, čeka više od 10 godina. Od 2020. godine u prijedlozima Državnog proračuna planiraju se sredstva za početak izgradnje nove zgrade COO-a. Prema dogovoru, ali i izrečenom na sjednicama Sabora, gradnja je trebala početi 2021. godine. Da se poštovao dogovor, COO je školsku godinu 2021./2022. trebao započeti u novim prostorima. ALI NIJE!

Od jeseni 2020. godine zastupnica u Hrvatskom saboru, Boška Ban Vlahek iz Čakovca redovito podnosi amandmane na Državni proračun Republike Hrvatske za Centar i odgoj i obrazovanje Čakovec. Nažalost, vladajući do sad nisu prihvatili nijedan uz obrazloženje kako će se sredstva osigurati u nekom narednom razdoblju, da bi proteklog tjedna OPET odbili amandman Boške Ban Vlahek nakon što je reagirala na smanjenje
u Proračunu za COO u 2021. godini sa 950.000,00 kuna na mizernih 1.500,00 kuna.

Zastupnica je prozvala vladajuće kako tradicionalno ne ulažu u krajeve gdje HDZ nije na vlasti i lažu na štetu onih kojima je to najpotrebnije te ističe:

Sadašnja zgrada Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec predviđena je za školovanje najviše 70 učenika. Centar u ovom trenutku ima 175 polaznika, što već dugi niz godina postojeći školski prostor od 1100 metara kvadratnih čini potpuno neprimjerenim, a osobito je to došlo do izražaja u vrijeme pandemije. Naime, kada svi učenici u Republici Hrvatskoj idu u školu po A modelu, učenici Centra školu mogu pohađati isključivo po B modelu, a kako bi se uz izniman trud zaposlenika Centra bar donekle mogle poštivati propisane epidemiološke mjere za učenike s većim teškoćama za koje je znanstveno dokazano kako su znatno osjetljiviji i ranjiviji na posljedice obolijevanja od bolesti uzrokovane virusom Covid 19.

Ponovljeno odugovlačenje s početkom gradnje stvara opravdano nezadovoljstvo kod roditelja polaznika, struke i stanovnika Međimurja, jer isto opetovano stavlja u nepovoljniji položaj upravo učenike s najvećim teškoćama s područja cijelog Međimurja. Ukratko, ovaj postupak vladajućih direktno uskraćuje pravo na primjereno školovanje svim učenicima s većim teškoćama Međimurske županije.

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec škola je koja prepoznaje pozitivne vrijednosti djece i u kojoj se uče životne vještine. Vrijednost svakog društva ogleda se u tome koliko brinemo o onima najranjivijima među nama. Djeci s teškoćama u razvoju potrebna je podrška obitelji, nastavnika, okoline.

Sve nas povezuje jedan zajednički cilj – da djeca s poteškoćama postanu djeca mogućnosti! Zahvaljujem ravnateljici Dragici Benčik i njenom vrijednom kolektivu na svemu što čine da sva djeca imaju jednake prilike unatoč nerazumijevanju vladajućih na potrebe djece s poteškoćama u razvoju!

Razočarenje je prisutno, međutim to ne znači da je naša borba stala! Nastavljam svoju političku borbu za Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec i sve ću učiniti da se izgradi nova, moderna i funkcionalna škola za one kojima je to najpotrebnije!

Ostavi komentar