BEZ MILOSTI: Obiteljski nasilnici kao po traci završavaju u istražnom zatvoru u Varaždinu

Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina (1996.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nasilja u obitelji iz čl. 179.a Kaznenog zakona. (18. 7. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je 23-godišnjak 17. srpnja 2019. u obiteljskoj kući u Varaždinu počinio navedeno kazneno djelo na štetu svoje 70-godišnje bake.
Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 23-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela te opasnosti od počinjenja kaznenog djela kojim prijeti.

Također, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 16. srpnja podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1971.) zbog počinjenja kaznenih djela nasilja u obitelji iz čl. 179.a Kaznenog zakona i povrede djetetovih prava iz čl. 177. st. 2. KZ-a. (19. 7. 2019.)
Optužnicom se 48-godišnjaka tereti da je od svibnja 2015. do lipnja 2019. godine u obiteljskoj kući u jednom mjestu u okolici Varaždina, učestalo u alkoholiziranom stanju vrijeđao i fizički napadao svoju suprugu pred njihovo troje maloljetne djece na koju je vikao, zbog čega su djeca bila stalno ustrašena, čime je ozbiljno ugrozio njihov psihofizički razvoj, a supruga je s djecom više puta pobjegla iz kuće.
Okrivljenik se nalazi u istražnom zatvoru, a u optužnici je predloženo da se istražni zatvor produlji zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela. Predloženo je i da se okrivljeniku, uz kaznu, izrekne i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti.

I u još jednom sličnom slučaju Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog počinjenja protupravnih djela zakonskih obilježja kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona, oštećenja tuđe stvari iz čl. 235. st. 1. KZ-a, teške krađe iz čl. 229. st. 1. toč. 1. u vezi čl. 228. st. 1. KZ-a i narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora iz čl. 141. st. 1. KZ-a. (19. 7. 2019.)
Optužnicom se 52-godišnjaka tereti da je u stanju neubrojivosti zbog dugogodišnje ovisnosti o alkoholu, u kojem nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima, tijekom noći 19. lipnja 2019. u jednom mjestu u okolici Varaždina, znajući da se u kućama nalaze ukućani koji spavaju, u prozor spavaće sobe jedne kuće bacio metalni držač zastave, a u prozore druge kuće bacio sjekiru, kameni blok, glačalo i metalno dlijeto, čime je razbio stakla na prozorima, ali nikoga nije uspio ozlijediti. Okrivljenog 52-godišnjaka se tereti i da je potom provalio u vikendicu u blizini i u njoj boravio skrivajući se od policije do 21. lipnja 2019., kada je pronađen, kao i da je početkom svibnja 2019. godine sjekirom razbio staklo i provalio u vikendicu iz koje je uzeo više boca žestokih alkoholnih pića.
U optužnici je predloženo da se 52-godišnjaku odredi prisilni smještaj u odgovarajućoj ustanovi prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama te da mu se do donošenja odluke produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Ostavi komentar