AKCIJA kolektivne sadnja drveća u Čakovcu, gradonačelnik pozvao sve zainteresirane građane!

Gorkić Taradi, gradonačelnik Stjepan Kovač
Gorkić Taradi, gradonačelnik Stjepan Kovač

Akcija nove ture sadnje mladih stabala najavio je danas u čakovečkom parku na konferenciji za medije gradonačelnik Stjepan Kovač. Bliži se jesensko vrijeme idealno za sadnju novog drveća.

Rušenje drveća u čakovečkom parku top je tema već duže vrijeme, te je potaknula val nezadovoljstva među građanima koji smatraju da se drveće može liječiti, a ne samo rušiti. Zadnji je primjer rušenje u parku Rudolfa Kropeka, ali gradonačelnik kaže kako je ono bilo nužno. Poručio je kako se stablo zbog bolesti moralo srušiti već prošle godine prema nalogu stručnih službi, ali se odgodilo zbog liječenja. Ni to nije upalilo, pa se drveće srušilo, kaže Kovač zbog sigurnosti građana.

– Do sad su se rušila neka bolesna, dotrajala stabala, bilo je tu nekih negodovanja, ali prije svega nama je bitna sigurnost svih građana Čakovca, da nesmetano i sigurno mogu prolaziti na mjestima gdje su zasađenja stabla, kaže gradonačelnik Kovač.

Najavio novu akciju sadnje, pozvani svi građani 

Facebook akcija Kolektivna sadnja drveća- Međimurje građanska je inicijativa na razini cijele države, a ispred međimurske je Gorkić Taradi koji će zajedno s gradom krenuti u tu sadnju. Akcija je najavljena za 25., 26. i 27. listopada. 

– Čakovec podržava takve akcije. Neovisno o tome, također smo planirali jednu kolektivnu veliku sadnju drveća, da pozovemo sve zainteresirane koji žele posaditi drvo, odredili smo zelene površine za sadnju, kupit ćemo sadnice stabala, prvenstveno autohtone sorte. Vjerujem da ćemo zasaditi preko 100-tinjak novih stabala, znatno više nego je bilo srušeno, dodaje gradonačelnik.

Do toga je došlo, ističe gradonačelnik, zbog dugogodišnje ne brige o čakovečkom parku i stablima. Gradonačelnik kaže kako neće biti samo male sadnice, već raspon drveća od metar do pet metara.

– Mi ćemo sve pripremiti od zelenih ploha, iskopat ćemo rupe, nabaviti sadnice, te ovom prilikom pozivam sve građane da naprave zadnji korak, posade jedno stablo, a mi ćemo se pobrinuti da ima dovoljno drveća za sve koji se žele uključiti u akciju, kaže Kovač.

Ispred grupe Kolektivna sadnja drveće- Međimurje, koja danas okuplja 500-tinjak članova, Gorkić Taradi ističe važnost ove kolektivne akcije.

– Grad Čakovec će osigurati sadnju na javnim površinama, Dani kolektivne sadnje se zalažu za sadnju i na privatnim površinama. Sadnja na javnim površinama ide naravno samo u suradnji s lokalnom samoupravom, dok privatna uključuje i sadnju voćki, ne samo autohtonih sorti drveća. Tri dana su odabrana, da svatko odluči kad mu je najzgodnije da zasadi drvo, kaže Gorkić Taradi.

Akcija ima snažan odjek 

– Ljudi postaju svjesni da je drveće važna stvar u životu, jer prvenstveno stvara kisik bez kojeg nema života. Ljepota, održavanje bioraznolikosti, samo su neki od prednosti drveća. Možemo jako puno, zajedno, te pozivamo sve građane da nam se pridruže. Ne nužno u obliku sadnje, ako netko može ponuditi prijevoz sadnica, sve je to dobrodošlo, zaključuje organizator Taradi kolektivne sadnje u listopadu.

 

Ostavi komentar