Župan Matija Posavec potpisao ugovor vrijedan 200.000 kuna s udrugom Prijatelji životinja

Foto: Međimurska županija

Međimurska županija je prva županija koja kontinuirano financira sklonište životinja.

Uz to što je među vodećim hrvatskim županijama po gospodarskim pokazateljima i ulaganjima u obrazovanje, zdravstvo, civilnu zaštitu i druga područja, Međimurska županija ne zaostaje ni po ulaganjima u zaštitu životinja. Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je ugovor vrijedan 200.000 kuna s udrugom Prijatelji životinja, koja djeluje od 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja te zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja na području Međimurske županije.

Predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge Prijatelji životinja i prirode Aleksandra Hampamer istaknula je da vode najveće sklonište za napuštene životinje u Hrvatskoj te na površini od 15.000 m2 svakodnevno skrbe o 300 napuštenih pasa osiguravajući im smještaj do udomljenja, veterinarsku skrb, hranu, cijepljenje, sterilizaciju i udomljavanje. Kroz godinu organiziraju tridesetak radnih volonterskih akcija s ciljem podizanja svijesti zajednice o odgovornom odnosu prema životinjama i udomljavanju napuštenih pasa.

Ove godine sklonište za napuštene životinje obilježava dvadeset godina rada, a Međimurska županija već četvrtu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva županija koja kontinuirano financira sklonište, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

– Međimurje po mnogočemu služi kao primjer dobre prakse, a sada tome dodajemo još bolji odnos i humanost prema životinjama. Sklonište se iz godine u godinu širi te vjerujemo da će ova sredstva iskoristiti u dobre svrhe, kako bi dodatno poboljšali skrb o napuštenim životinjama, kazao je župan Posavec dodavši da je ova vrsta potpore samo nastavak dobre suradnje Međimurske županije i Prijatelja životinja koja se razvija kroz europske projekt S.N.A.G.A. ŽIVOTA, kojem je cilj učinkovitija resocijalizacija i reintegracija počinitelja kaznenih djela nakon odsluženja kaznenopravnih sankcija, a zahvaljujući kojem je sklonište dobilo novi Edukacijski centar, te projekt ANIMA MUNDI, kroz koji će se unaprijediti veterinarske usluge i omogućiti zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju. (Međimurska županija)

Foto: Međimurska županija

Ostavi komentar