4.4 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

Zrinski i čakovečki Stari grad kako vide djeca

Na ovogodišnjoj Noći muzeja koja se održavala 31. siječnja 2021. godine, pod virtualnim predznakom radi loše epidemiološke slike uzrokovane virusom Covid-19, Muzej Međimurja Čakovec putem kratkog dokumentarnog filma održao je virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“. Devetominutni film u roku od 24 sata pogledalo je 5 000 gledatelja na društvenim mrežama Facebook i Instagram, dok se u idućih nekoliko dana ta brojka i udvostručila. Posjete izložbi u realnom prostoru omogućene su pojedincima i manjim školskim grupama (razredima) uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Na izložbi su radile kustosice Ana Šestak i Magdalena Vrbanec, a voditelj projekta/tehnički koordinator za MMČ je Maša Hrustek Sobočan

Uz otvorenje izložbe „Zrinski“ bilo i otvorenje „Izložbe nagrađenih radova s likovnog natječaja“ uz podjelu nagrada najboljima.

Izložba je otvorena u petak 23.4.2021. nakon virtualnog i na klasičan način, uz najuži krug uzvanika, uz partnere, medije, ali i mlade dobitnike nagrada na likovnom natječaju. Naime, uz prvotno virtualno otvorenje izložbe Muzej je objavio i Likovni natječaj uz izložbu na kojem su mogli sudjelovati djeca i mladi od 4 do 16 godina. Teme za likovni rad bile su određene: obitelj Zrinski, tajni tunel, čakovečki Stari grad, dok su propisane tehnike bile: crteži, slike, grafike, keramika, kombinirane tehnike. Priljev radova i odaziv mladih talentiranih umjetnika bio je takav da je to sve iznenadilo! A dosegli su brojku od 394 radova! Žiri za odabir radova u sastavu: Erika Nađ Jerković (akademska slikarica, muzejska savjetnica i voditeljica Likovne galerije), Ines Virč (muzejska pedagoginja) i Magdalena Vrbanec (kustosica Povijesnog odjela i koautorica izložbe „Zrinski) imao je izuzetno težak zadatak odabrati najbolje. Kategorije nagrađenih podijeljene su na: vrtić, više i niže razrede osnovne škole i srednju školu. U svakoj kategoriji nagrađeno je najboljih tri.

Kako nije bilo mogućnosti izložiti svih 394 radova, odlučili su ih fotografirati i napraviti virtualnu izložbu svih pristiglih radova. Izložba će biti podijeljena na nekoliko dijelova, po kategorijama (vrtić, osnovna škola, srednja škola) i prezentirana sukcesivno i dio po dio na muzejskim mrežnim stranicama od 26. travnja 2021.

Gosti na otvorenju bili su Tamara Korunek uz pratnju Marka Žerjava na gitari a izveli su nekoliko međimurskih napjeva a Izložbu je otvorio župan Matija Posavec.

Mjesto održavanja: 2. kat stalnog postava u palači Starog grada Zrinskih
Vrijeme održavanja izložbe Zrinski: 2021. – 2026.
Vrijeme održavanja izložbe nagrađenih radova: do kraja 2021.

Muzejsko povjerenstvo odabralo je po tri ponajbolja rada iz svake kategorije. Donosimo popis nagrađenih učenika.
Nagrade u kategoriji vrtića:
1. Izak Radek, vrtić Cipelica, PO Vjeverica
2. Julijana Katerina Branović, vrtić Cipelica, PO Zvjezdice
3. Jerko Perković, vrtić Cvrčak
Nagrade u kategoriji nižih razreda osnovne škole:
1. Hrvoje Levatić, OŠ Šenkovec
2. Lucija Golubić, I. OŠ Čakovec
3. Noa Varga, I. OŠ Čakovec
Nagrade u kategoriji viših razreda osnovne škole:
1. Eva Sršan, I. OŠ Čakovec
2. Hana Grabar, OŠ Ljudevit Gaj Mihovljan
3. Lucija Kozjak, III. OŠ Čakovec
Nagrade u kategoriji srednjih škola:
1. Ena Paska, Graditeljska škola Čakovec
2. Marija Pipinić, Graditeljska škola Čakovec
3. Hana Ribarić , Graditeljska škola Čakovec
Najnagrada cjelokupnog natječaja:
Samanta Dolec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec
Mentor: Kristina Najman i Vedran Vurušić
Nagrada za najbolji rad skupine:
Stari grad Čakovec, mozaik, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec
Autori: FLOJHAR MATEO, GRUDIĆ MARTINO, HATLAK MAGDALENA, HORVAT ELVIRA, LAJTMAN EVA MIKLIN MARIN, BISTROVIĆ SARA, BOGAR DAVID, BOGAR JASMINA, IGNAC ANAMARIJA, ŠARIĆ MATIJA, TOPČAGIĆ BISERA
Mentorice: Mirna Lučin, Zvjezdana Miri-Barila
Posebna nagrada u kategoriji Naj-Zmaj:
Žan Strbad, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec
Mentor: Dora Cerovčec

Galeriju pogledajte ovdje (Zrinski)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,194FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE