Zrinska garda Čakovec organizira prigodne svečanosti povodom 351. obljetnice smrti hrvatskog bana Petra Zrinskog i Markiza Frana  Krste Frankopana

U prigodi 30. travnja spomen proslave i 351. obljetnice smrti hrvatskog bana Petra Zrinskog i Markiza Frana  Krste Frankopana (30. travnja 1671.) i 11. spomendana – Dana Zrinskog i Frankopana i Dana Međimurske županije Zrinska garda Čakovec organizira i poziva vas na prigodne svečanosti. 

BEČKI NOVIGRAD – ČAKOVEC 

Obljetnica smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Nakon montiranog sudskog procesa i osude na smrt u Bečkom Novigradu su 30. 4. 1671. pogubljeni hrvatski ban Petar Zrinski i markiz Fran Krsto Frankopan jer su se pobunili radi centralizma i apsolutizma tadašnjeg hrvatsko-ugarskog kralja Leopolda I. i Habsburgovaca, te se zalagali za poštivanje prava i obveza koje je bečki dvor imao prema hrvatskom narodu. 

U spomen 351. godišnjice ovog tragičnog događaja čiji se nadnevak smrti odlukom Hrvatskog sabora na nacionalnoj razini obilježava kao spomendan Dan Zrinskog i Frankopana, a 30. 4. slavi se i kao dan Međimurske županije, Zrinska garda Čakovec organizira više programa.  

BEČKI NOVIGRAD

Tako će, između ostalog, u nedjelju 24. 4. 2022. u Bečkom Novigradu biti otkriven spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu koji je Zrinska garda podigla 2019. godine. Autor spomenika je čakovečki kipar Mihael Štebih, a zbog mjera ograničenja radi korona virusa do sada nije bilo moguće organizirati ovu svečanost. Program započinje u 11,00 sati, nakon čega je u katedrali misno slavlje. Svečanost se odvija pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u suradnji sa Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Austriji, Hrvatskim kulturnim društvom u Gradišću i Gradom Bečki Novigrad. 

 ČAKOVEC

U Riznici Međimurja u sklopu Zrinskoga grada u Čakovcu održat će se u četvrtak 28. 4. 2022. s početkom u 17,30 sati predstavljanje knjige „Utvrda Novi Zrin na Muri“. Knjigu je prošle godine izdala Zrinska garda, a uz hrvatske na predstavljanju će sudjelovati i mađarski suautori.

Nakon dvije godine pauze u Čakovcu će se na sam spomendan u subotu 30. travnja 2022. ponovno održati smotra povijesnih postrojbi iz Hrvatske, susjedne Mađarske te pripadnika Hrvatske vojske i branitelja. Uz Zrinsku gardu sudjelovat će još 19 postrojbi. Program započinje mimohodom središtem grada u 9,30 sati, a u 10,00 sati će u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa misno slavlje predslaviti varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Zatim slijedi mimohod do Trga Republike gdje će biti postrojavanje i prijavak županu. Završni dio programa sa polaganjem vijenaca, govorima i glazbenim dijelom bit će u 12,00 sati kod spomenika Oproštaj u dvorištu Zrinskoga grada. 

U zgradi Scheier bit će 30. 4. 2022. izložba pod nazivom „Zrinsko Međimurje“ gdje će djela inspirirana Zrinskima izložiti Mihael Štebih, akademski kipar iz Čakovca, ujedno i član Zrinske garde od njezinog osnivanja.

Zbog visokog stupnja oštećenosti konstrukcije Zagrebačke katedrale i neposrednih opasnosti kojima bi se izložilo ljudske živote, a u skladu sa stručnim mišljenjem mjerodavnih građevinskih službi, Nadbiskupski duhovni stol nije dao dopusnicu za polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitvu kod bista Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, kao što je bilo prošle godine.

Program se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora i Međimurske županije. 

 

Ostavi komentar