Znate li što se slavi danas, na Veliku subotu?

isusov grob
Foto: Pixabay

Velika subota spomen je na Isusov počinak u grobu, a završava vazmenim bdjenjem koje uvodi u najvažniju nedjelju čitave povijesti, nedjelju Kristova Uskrsa, piše Večernji.hr.

Crkva bdije uz novi blagoslovljeni oganj i razmišlja o velikom obećanju, sadržanom u Starom i Novom zavjetu, o konačnom oslobođenju od staroga ropstva, grijehu i smrti. U tami noći novim je plamenom zapaljena vazmena svijeća, simbol Krista slavnoga koji uskršava. Krist, svjetlo čovječanstva, razgoni tmine te osvjetljuje svakoga čovjeka koji dolazi na svijet.

Vjernici se na ovaj dan okupljaju kod Kristova groba te u tišini i molitvi razmišljaju o Isusovoj muci i smrti.

U našim krajevima običaj je i da takozvana straža čuva Isusov grob. Nakon prošlogodišnje pauze uzrokovane mjerama ograničenja zbog pandemije koronavirusom pripadnici Zrinske garde Čakovec na Veliku subotu, 3. travnja 2021., ponovno će biti čuvari Božjeg groba u Župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

U vremenu od 9:30 do 12:00 sati gardisti će se izmjenjivati kod Božjeg groba u spomen na vrijeme kada je mrtvo Isusovo tijelo počivalo u zemlji prije uskrsnuća.

Na ovaj se način nastavlja suradnja Zrinske garde Čakovec i Franjevačkog samostana u Čakovcu, gdje su upravo Zrinski i doveli franjevce u grad u kojem su stolovali.

Bez Zrinskih i čakovečkih franjevaca ovaj grad i čitav kraj ne bi se tako uspješno razvijali u raznim područjima života, o čemu danas svjedoče pripadnici Zrinske garde Čakovec, kao i redovnici nasljednici svetog Franje Asiškog.

Ostavi komentar