Zlatno sljubljivanje kravljeg sira i crvene paprike

sir mateja vranović gardinovec resize
Sirevi Mateje Vranović

Svježi kravlji sir sa sitno sjeckanom crvenom rog paprikom obitelji Vranović ove se godine na nacionalnom ocjenjivanju sireva okitio zlatnom medaljom. Riječ je i siru koji u sebi ne sadrži nikakve “moderne” sastojke već isključivo, one domaće iz vlastitog gospodarstva što pokazuje da i jednostavno može biti i te kako fino i ukusno. Da je tome tako svjedoči i obrazloženje žirija koje je navelo kako se radi o tečnom i izbalansiranom siru u kojem je pogođen odnos sira i paprike kao i njegova slanoća, istakla je Mateja Vranović iz Gardinovca koja je i autorica nagrađenog sira.

Mateja Vranović udajom za Maria ušla je u gardinovačku obitelj poznatu po uzgoju mliječnih krava. Pored toga, suprugova majka Marija, predsjednica je međimurske Udruge uzgajivača holstein goveda. 

Bacili se na proizvodnju svježih sireva

Mladi par, Mateja i Mario polako su uzeli uzde u svoje ruke i širili djelatnost postojećeg OPG-a budući da se starija generacija povukla. Iz godine u godinu, obitelj je došla do zaokruženog procesa od proizvodnje hrane za goveda preko uzgoja krava muzara do dobivanja konačnog proizvoda, odnosno mlijeka, svježeg sira i vrhnja.

 – Doduše još uvijek dio mlijeka predajemo Vindiji. Nemamo registriranu siranu, već samo registraciju za proizvodnju svježeg sira. Želja mi je da preradim sve mlijeko doma te da uz svježe, radim i druge vrste sireva što pak iziskuje i pravu siranu za sve vrste sireva, što znači i malo drugačiji pristup i obim poslovanja, ističe Mateja.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje od petka, 03. siječnja, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja. 

 

Ostavi komentar

Ostavi komentar