Svježi kravlji sir sa sitno sjeckanom crvenom rog paprikom obitelji Vranović ove se godine na nacionalnom ocjenjivanju sireva okitio zlatnom medaljom. Riječ je i siru koji u sebi ne sadrži nikakve “moderne” sastojke već isključivo, one domaće iz vlastitog gospodarstva što pokazuje da i jednostavno može biti i te kako fino i ukusno. Da je tome tako svjedoči i obrazloženje žirija koje je navelo kako se radi o tečnom i izbalansiranom siru u kojem je pogođen odnos sira i paprike kao i njegova slanoća, istakla je Mateja Vranović iz Gardinovca koja je i autorica nagrađenog sira.
Mateja Vranović udajom za Maria ušla je u gardinovačku obitelj poznatu po uzgoju mliječnih krava. Pored toga, suprugova majka Marija, predsjednica je međimurske Udruge uzgajivača holstein goveda.
Bacili se na proizvodnju svježih sireva
Mladi par, Mateja i Mario polako su uzeli uzde u svoje ruke i širili djelatnost postojećeg OPG-a budući da se starija generacija povukla. Iz godine u godinu, obitelj je došla do zaokruženog procesa od proizvodnje hrane za goveda preko uzgoja krava muzara do dobivanja konačnog proizvoda, odnosno mlijeka, svježeg sira i vrhnja.
– Doduše još uvijek dio mlijeka predajemo Vindiji. Nemamo registriranu siranu, već samo registraciju za proizvodnju svježeg sira. Želja mi je da preradim sve mlijeko doma te da uz svježe, radim i druge vrste sireva što pak iziskuje i pravu siranu za sve vrste sireva, što znači i malo drugačiji pristup i obim poslovanja, ističe Mateja.
Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje od petka, 03. siječnja, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.