Zlatni cinkuš: Sjajan domaći, međimurski mjuzikl na brodvejski način!

Sukus dugogodišnjeg kontinuiranog i kvalitetnog rada čakovečkih amatera slio se u velebni međimurski mjuzikl nazvan “Zlatni cinkuš”. U dva dana, 29. i 30. svibnja 2023. godine na praizvedbi i premijeri ove pripovijesti s mužikom, plesom i popevanjem u dvorani Srednje škole Čakovec scenom je prodefilirala “crème de la crème” čakovečkog kazališnog, plesnog, pjevačkog, glazbenog i KUDovskog amaterizma, koji to više nije. Izrastao je u profesionalne vode koje trebaju, i više nego zasluženo, poteći i predstaviti se van Međimurja.

Zlatni cinkus (10)_resize

Autorica teksta Kristina Štebih britkom riječju, humorističnim sekvencima i ljubavnim intrigama, odvodi publiku u vrijeme početaka čakovečke kinematografije, istovremeno propitkujući gospodarsku i političku problematiku između dva svjetska rata, te značaj židovske zajednice u razvoju urbanog grada Čakovca. Paralelno s time plete se gotovo filmska ljubavna priča, u kojoj se mogu prepoznati svi, bez obzira gdje i kada živjeli. Podjelom uloga glumci, pjevači i plesači, daruju publici ono najbolje od sebe, svatko od njih ponaosob, svoj karakterističan i prepoznatljiv glas, pokret, mimiku. Glazbena pratnja, originalna glazba, kao i obrade Tomislava Cvrtile, pretaču finim nitima međimursku glazbenu baštinu i suvremeni izričaj. Plesne, pjevačke, glumačke i glazbene dionice pomno su osmišljene i iskoreografirane, a na dva ogromna video zida projiciraju se dokumentarističke fotografije starog Čakovca.

Publika osjeća u svakom trenutku koliko je za tih sat i pol mjuzikla uloženo vremena, truda, zajedničkih proba i predanog rada. Redatelj Dejan Buvač napravio je zlatni posao, interpretativno je razradio scenario, situacije mjuzikla te karaktere pojedinih solista i uloga. Na sceni ansambl mjuzikla vrhunski i profesionalno priču plete u brodvejskom stilu.

“Zlatni cinkuš” utisnuo se publici u “srčeko” kao nezaboravni doživljaj prepun emocija te je nerijetko od ushićenja potekla suza radosnica, suza ponosa što smo Međimurci. Svaki pljesak i ovacije bile su naklon svim akterima mjuzikla, kako onima na sceni, tako i svima koji rade iza scene na ozvučenju, koreografiji, scenografiji, kostimografiji, frizurama, likovnom oblikovanju, videu, fotografijama, tehnici i rasvjeti.

Zlatni cinkus (01)_resize
Premijerna izvedba, utorak 30. svibnja

Organizator projekta je Gradska zajednica kulture Čakovec, a Nikola Kotur je producent cijelog projekta, koji je uz Nikolinu Mekovec radio i na koreografiji. U mjuziklu sudjeluje gotovo stotinjak osoba, a glavne uloge uvjerljivo i vrhunski iznose Tamara Korunek, Siniša Obadić, Bojan Jambrošić, Marko Baksa, Franjo Sedlar. Sjajne plesačke dionice izvela je Tonka Pasarić. Tomislav Cvrtila vodio je orkestar sastavljen od članova Županijskog tamburaškog orkestra „Stjepan Bujan Stipić‟ uz članove Big banda i Puhačkog orkestra Čakovec. Pjevače je uvježbala Lana Cvrtila Magdalenić. Scenografiju je osmislio i izradio Ivan Levačić. Originalnu kostimografiju odradila je Gospodarska škola Čakovec i profesorica Andreja Modrinjak. Za šminku i frizure pobrinulo se čak pet domaćih salona: “Albina”, “Backstage”, “Artico“, Hair & Beauty Studio “Trish” i Studio ljepote VizArt. Uz glumce iz Kazališne družine “Štolcer”, Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec, Dječjeg gradskog kazališta Čakovec, KUU “Veseli Međimurci”, u predstavi sudjeluju i Studio suvremenog plesa “Teuta”, KUD Žiškovec te dio Ženske vokalne skupine “Stridonne” iz Štrigove.

“Zlatni cinkuš” zavrjeđuje brojne pozornice, poput zagrebačkog Lisinskog. Rezultat je timskog rada, gdje su svi podjednako bitni, i to se na sceni itekako vidi, čuje i osjeća. Kraj petog mjeseca donio je zlatnu krunu – zlatni mjesec, zlatno zvono čakovečkog amaterizma. Bravo, bravissimo za sve! Neka „Zlatni cinkuš‟ zvoni što dalje i što jače.

Tekst: Roberta Radović

Fotogaleriju s praizvedbe (fotograf: Mario Golenko) pogledajte OVDJE.

Zlatni cinkus (10)_resize

Cinkusi predstava 29 i 30 svibnja_resize
Grafičko-likovno oblikovanje promo materijala potpisuje Rusa Trajkova

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE