Životne lekcije koje ne želimo otkriti prekasno u životu

životne mudrosti
SHUTTERSTOCK

Izreka kaže “Čovjek uči dok je živ”, ali neke uvide dobro je steći ranije u životu. Mnogi od nas voljeli bi da su određene životne lekcije otkrili dok su bili mlađi i da su bili “pametniji” pri donošenju pojedinih odluka. Ipak, većina takvih spoznaja dolazi upravo s godinama, kroz osobni rast i iskustvo, donosi miss 7

Sadašnjost je sve što imamo i treba je iskoristiti maksimalno, a ne živjeti u prošlosti.

Provodimo toliko vremena preispitujući prošlost ili planirajući budućnost da zaboravljamo iskusiti sadašnji trenutak. Sadašnjost je sve što imamo i treba je iskoristiti maksimalno, a ne živjeti u prošlosti.

Ne živi prema očekivanjima drugih.

Mnogi danas žive u skladu s onim što se od njih očekuje (bilo u obitelji ili okolini općenito), a ne u skladu s onim što ih usrećuje. Trebaš živjeti onako kako sama želiš, ne pokušavajući usrećiti druge niti tražiti odobrenje drugih za odluke koje se tiču tvog života. Prestati se ograničavati očekivanjima drugih najbolji je način da budeš sretna. 

Ne odgađaj ono što te usrećuje

Već mjesecima razmišljaš o upisu tečaja stranog jezika, ali nikako da pronađeš vremena za to? Godinama želiš udomiti psa ili mačku, ali još iz nekog razloga to nisi učinila? Vrijeme leti i godine prođu u trenu, a većina ljudi starije dobi žali što su takve odluke odgađali pod raznim izlikama i na kraju se nikad nisu odvažili na njih.

Ne preuveličavaj probleme

Normalno je da nam se ponekad neki problemi mogu učiniti nerješivima i baciti nas u očaj, no ipak, ponekad si sami možemo takvo što “zakuhati” u glavi. Iako nam se u tom trenutku može činiti kao da nema izlaza, za tjedan, mjesec ili godinu dana o tome nećemo više razmišljati. Sve je zapravo u perspektivi i načinu na koji pristupamo problemima

Zdravlje je najvrednije što imaš

Iako posljednja, ova je stavka možda najvažnija. Zdravlje često uzimamo zdravo za gotovo i ne čuvamo se onoliko koliko bismo trebali. Bez obzira na to je li samo riječ o zdravlje zubi, nepravilnom držanju, nedovoljno kretanja ili nečem drugom, takve stvari u kasnijim godinama često dođu na naplatu i tek tad počnemo razmišljati o tome da smo u mladosti trebali biti pametniji i više se brinuti o sebi.

Ostavi komentar