Željko Trupković: Pčele nam gladuju

Željko Trupković

Usvojen je Program potpore za pčelare na području cijele Hrvatske zbog gubitka medonosnog potencijala u visini od milijun kuna. Potpora se odnosi na sufinanciranje troška­ šećera kupljenog za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do­ 1. rujna 2021. godine.

Već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom virusa COVID-19 koji sada trpi nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja uzrokovanih nepovoljnim meteorološkim prilikama, odlučila je pomoći država. Naime, temeljem prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Stoga je usvojen Program potpore za pčelare na području cijele Hrvatske zbog gubitka medonosnog potencijala u visini od milijun kuna. Potpora se odnosi na sufinanciranje troška­ šećera kupljenog za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do­ 1. rujna 2021. godine.

– To znači da svaki pčelar ima pravo na maksimalni iznos od 20 kuna po košnici, bez PDV-a, kaže Željko Trupković, predsjednik međimurske udruge pčelara Agacija. Naravno, ako će zahtjevi za potpore premašiti tih milijun kuna, iznosi će biti još i manji.

Kakva je situacija u Međimurju te hoće li biti dovoljno meda donosimo u novom broju Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 24. rujna.

Ostavi komentar