Železna Gora: Potrebna hitna sanacija klizišta jer je ugroženo 10 obiteljskih kuća!

Albina Kovačić
Albina Kovačić pokazala nam je procjep koji je nastao uslijed pucanja zidova, a u koji se može staviti cijela ruka

Općina Štrigova već godinama unazad ima velikih problema s klizištima tla. Trenutno se na području općine nalazi deset aktivnih klizišta, a najveće klizište detektirano je ispod naselja Orehovčak, to jest iznad INA-ine bušotine plina gdje je zbog oštećenja nastalih uslijed klizanja tla ugroženo desetak kuća.

Upravo je zato Općina pokrenula istražne radove na klizištu kako bi se što prije moglo sanirati te da se spasi propadanja obiteljskih kuća i ostalih gospodarskih objekata na području zahvaćeno klizištem. Od travnja do početka srpnja napravljena su geotehnička istraživanja koja su provodili djelatnici tvrtke SPP iz Varaždina, a koja su ovog tjedna bila predstavljena mještanima u organizaciji MO Železna Gora.

Nakon javne nabave kreće postavljanje drenova!

Provedeno istraživanja pokazalo je da je riječ o klizištu s brzim pomacima. U Geotehničkom elaboratu kao glavni razlog nastalih pomaka i razvoja klizišta ističu nakupljanje, odnosno visoka razina procjednih voda u zoni ulegnute padine, dok je punjene padine povezano s izvorom vode koji se nalazi uz Državnu cestu D227, u kojem su razine vode gotovo uvijek do same površine.

Klizište ima oblik kifle te je podijeljeno na jug i sjever. Sjeverni dio klizišta ugrozilo je objekte u naselju Železna Gora uz državnu cestu D227, i to kućne brojeve 125 i 126. Oba objekta pretrpjela su oštećenje kao posljedica klizanja tla. Uzrok klizanja na ovom prostoru su visoke razine podzemne vode koje se pune iz smjera postojećeg izvora uz prometnicu, a koji su, prema navodima mještana, zatrpale Hrvatske ceste i Hrvatske vode prije nekoliko godina. S druge strane, južni dio klizišta ugrozilo je objekte u naselju Orehovčak, najviše kućne brojeve 85, 86 i 90.

U idejnom rješenju sanacije klizišta zamišljeno je da se razina vode spusti pomoću drenova koji će se postaviti u dužini od 1.400 metara. Tako bi se voda stavila pod kontrolu te bi se ujedno tlu onemogućilo da ponovno klizi. Predviđeno je da će se prikupljena voda skupljati na dnu padine u postojećem potoku, koji će po potrebi proširiti i usmjeravati.

– Za mještane je sad najvažnije da smo konačno došli u fazu kada možemo razgovarati o sanaciji klizišta. Klizište nije od jučer, aktiviralo se kad je INA počela bušiti plin prije tridesetak godina. Nadamo se da ćemo ubrzo započeti s fazom sanacije. Ovih ćemo dana raspisati javnu nabavu za pronalazak izvođača radova. Nadamo se da će se radovi završiti do početka prvih snijega kako bismo spriječili veće katastrofe – napomenuo je na predstavljanju elaborata zamjenik načelnika Damir Kovačić.

Mještanima čije su kuće ugrožene predstavljen je detaljan elaborat o istražnim radovima na klizištu, kojim se ujedno predlaže način saniranja klizišta

Albina Kovačić: U kući nema zida koji nije popucan!

Obiteljska kuća obitelji Kovačić iz Orehovčaka jedna je od najugroženijih na području koje obuhvaća klizište. U to smo se i sami mogli uvjeriti kada smo ih posjetili. Tragovi pucanja zidova vidljivi su doslovno na svakom koraku. Obitelj Kovačić ima tu nesreću da upravo ispod njihove kuće prolazi sam rub klizišta, stoga svaki dio kuće doslovno puca te im se uvija krovište kuće. Oštećenja trpe i gospodarski objekti koji se nalaze tik do kuće.

– Nakon INA-inih ispitivanja bušotine devedesetih godina počelo se kod nas pomicati tlo. Sjećam se da nam se podrum nakon toga napunio vodom. Rekli su nam da će pratiti što će se događati, ali od toga ništa nije ispunjeno. U hodniku su nam prije nekoliko mjeseci popucale sve pločice. Kuća nam je osigurana, ali osiguranje ne priznaje oštećenja koja su nastala zbog klizišta. Potpuno smo nemoćni u ovome – kazala nam je ogorčeno mještanka Orehovčaka Albina Kovačić.

 

Ostavi komentar