Zbog štrajka prosvjetara izmjenjen je kalendar polaganja državne mature pa se digli se maturanti

štrajk učitelja
Ilustracija

Portal srednja.hr koji se bavi problemima srednjoškolaca i budućih studenata objavio je reakciju srednjoškolaca na izmijenje i kalendar polaganja državne mature. Po njemu se  Esej iz Hrvatskog se piše u svibnju i to subotom. Na rekciju maturanata nije se dugo trebalo čekati, a došla je iz Srednje škole Čakovec. Lavinu su pokrenule maturantice Katja, Tea i Tija, jer njihov smjer opća gimnazija zahtjeva pisanje mature. Baš kao i ostali gimnazijalci u Hrvatskoj, bez uspješno položenih obaveznih predmeta na maturi neće dobiti svjedodžbu o završenom srednjoškolskom obrazovanju. Ove tri maturantice pokrenule su peticiju nakon što su doznale da će se esej iz Hrvatskog, koji čini trećinu ocjene iz tog predmeta, pisati prije završetka nastavne godine.

Prenosimo njihovo obraćanje kolegama maturantima:

– Drage maturantice i maturanti, zadnjih se dana dosta raspravlja o promjeni rasporeda pisanja mature te bismo voljele da se zajedno potrudimo i pokušamo nešto promijeniti. Po novom rasporedu esej iz hrvatskog piše se već 16.5., a svi znamo da je većina učenika u zaostatku s gradivom zbog štrajka. Ovom peticijom želimo da se neka djela s popisa maknu te da se učenicima dodijeli maksimalan broj bodova za dio gradiva 2. polugodišta 4. razreda. Sve vas molim da ovu vijest razglasite i pošaljete svim prijateljima kako bismo sakupili što više potpisa jer svaki potpis je bitan, stoji u opisu njihove online peticije. U prvom danu prikupljeno 1.600 potpisa, a dodani su i zanimljivi komentari.

– Potpisujem jer sam majka maturanta i smatram da termin prvog ispita mature nikako ne bi trebao biti tako rano, dok nastava još traje. Učenici neće imati dovoljno vremena da pročitaju 15 naslova lektire, komentar je jedne mame.

Ipak, najviše potpisa i komentara stiže od strane samih maturanata.

– Potpisujem jer smatram da je naša generacija već dovoljno bila zakinuta i trpjela je dovoljno samim štrajkom. Mi nismo birali štrajk, nismo birali neraspoređeno gradivo, a nismo ni birali promjene u maturi. Još samo fali da neko gradivo 4. razreda ne stignemo obraditi i upravo to gradivo nam stave kao djelo u eseju… Imamo pravo pisati jednaku maturu kao i sve prošle generacije, smatra jedan potpisnik peticije.

Sličnog je stava još jedan maturant.

– Potpisujem jer se slažem da ako će se matura održavati ranije da se gradivo smanji. Mi nismo štrajkali i nismo krivi za ove posljedice. Svi nastavnici i sam sindikat su rekli da mi nećemo ispaštati pa neka to i pokažu, smatra učenik.

Ostavi komentar