Zbog krađe kipova s groblja u Dekanovcu dvojcu iz Pribislavca 10 mjeseci zatvora i rad za opće dobro

groblje dekanovec
Gospođa pokazuje izrezane kipove na groblju u Dekanovcu

Općinski sud u Čakovcu nepravomoćno je osudio već osuđivanog 32-godišnjeg Alena H. iz Pribislavca na deset mjeseci zatvora, a 44-godišnjeg Josipa I., također iz Pribislavca, nezaposlenog oca devetero djece, na osam mjeseci zatvora zbog krađe nadgrobnih spomenika vrijednih 150.000 kuna koja se dogodila na groblju u Dekanovcu.

Josipu I. je kazna zatvora zamijenjena za rad za opće dobro, s time da jedan dan zatvora zamjenjuje dva sata rada, dakle ukupno mora odraditi 480 sati. Krađa se dogodila u noći s 22. na 23. rujna 2013. na groblju u Dekanovcu, gdje su s obiteljske grobnice ukrali deset brončanih kipova s motivima katoličkih svetaca.

Policija je na južnoj zaobilaznici u Čakovcu zaustavila teretni automobil kojim je upravljao Stjepan Š., a u tovarnom prostoru pronađeno je 69 komada izrezanih brončanih kipova u vrećama. Vozilo je u vlasništu Krunoslava I., koji je rekao da je dobio dojavu da neki dečki “imaju mesinga” i pristao je otkupiti ga za 16 do 17 kuna za kilogram.

Primopredaja je obavljena na polju kod Čakovca, no kad su se dovezli na glavnu cestu, kombi je zaustavila policija. Prvokrivljeni Alen H. se branio da im je jedan sakupljač sekundarnih sirovina ponudio na prodaju mesing za iznos od 2000 kuna i organizirao da ga sami preprodaju.

Rekao im je da je to vruća roba, što je značilo da je ukradena, te da ima oko 300 kilograma. No, sud Alenu H. nije povjerovao jer je nelogično da bi im čovjek koji se bavi skupljanjem sekundarnih sirovina prodao brončane kipove za 2000 kuna, kad je sigurno znao da vrijede mnogo više. Inače, vlasnica grobnog mjesta je za ostatke razlomljenih kipova koji su joj vraćeni, na odlagalištu otpada dobila 14.000 kuna.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar