Od sredine srpnja 2018. godine Grad Čakovec je u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom „ČAKRA“, općinama Mala Subotica, Strahoninec i Štrigova te Gradskim komunalnim poduzećem „ČAKOM“, provodio projekt kojem je cilj bio smanjiti ukupne količine proizvedenog otpada, veći stupanj odvojenog prikupljanja te ponovna uporaba predmeta.  Projekt kojem je ukupna vrijednost bila 580.855,44 kune završio je danas.

„Izobrazno-informativnim aktivnostima o održivom gospodarenju otpadom Grada Čakovca u partnera“, kako je bio naziv projekta, preko letaka, oglasa, televizijskih i radijskih emisija te edukacijskim radionicama u dječjim vrtićima, željelo se građane dodatno informirati i educirati o važnosti smanjenja količina otpada koji se odlaže, ali i mogućnostima njegovog recikliranja. Kako je na završnoj konferenciji, koja je održana u ponedjeljak u čakovečkoj Gradskoj vijećnici istaknula direktorica „ČAKRE“ Damira Vresk, projekt je sa 85% sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ostatak, odnosno 87.128,32 kuna osigurao je korisnik projekta. Iako se slični edukacijski programi na našem području provode već niz godina, ovaj posljednji za cilj je imao daljnje smanjenje otpada koji završava na odlagalištu, za što mjesta za napredak još uvijek ima. Kako je istaknula direktorica Vresk, u sklopu projekta izrađeno je mnogo informativnih materijala, emitirane su radijske i televizijske emisije te održane edukacijske radionice, što će na ovu problematiku  imati pozitivni učinak.

„Ove godine obilježit ćemo četvrt stoljeća sustavne i sistematske brige za zaštitu okoliša te smanjivanju količine otpada koji završava na odlagalištu. Ovaj projekt koji upravo završava bio je na tome tragu, te je i on rezultirao smanjenjem količina odloženog otpada, ali i dodatnom povećanju svijesti o važnosti razdvajanja i recikliranja raznih vrsta otpada.“, rekao je u uvodnom obraćanju gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te dodao da smo na tom području bili te ostali nacionalni predvodnik. Zahvalivši se svima koji su sudjelovali u projektu, rekao je da je interes svih očuvanje okoliša, te što manji utjecaj na prirodu i klimu.

Projekt je provođen preko projekta koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u okviru  Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

 

Ostavi komentar