Zabrana tuberaida dobra je vijest za potrošače

krumpir
krumpir

Iduće godine na snagu stupa uredba Europske komisije kojom se zabranjuje uporaba aktivne tvari klorprofam. Riječ je o supstanci koja je sastavni dio sredstava kod nas najčešće korištenog pod imenom Tuberaid i Neostop, a koje upotrebljavaju uzgajivači konzumnog krumpira protiv klijanja gomolja u skladištu. 

Može negativno djelovati na dišni i probavni sustav

I dok se krumpiraši muče i ne znaju kako će završiti iduća berba, jer ako gradnja i krene nemoguće je urediti nova skladišta krumpira do listopada iduće godine, potrošači će odahnuti. Ostaje još samo za vidjeti hoće li se možda prolongirati stupanje uredbe na snagu, dok se skladišta ne prilagode.

Što su Tuberaid i Neostop? Prema stručnjacima, klorprofam i njegov glavni metabolit 3-kloranilin predstavljaju akutni i kronični prehrambeni rizik za potrošače. 

– Nije dokazano njegovo kancerogeno djelovanje, ali zna se da može negativno djelovati na dišni i probavni sustav ljudskog organizma, pojasnila je za naše novine dr. sc. Teuta Tompić iz čakovečkog Bioinstituta, koordinatorica analitike pesticida u hrani i okolišu. 

Osim toga, ta aktivna supstanca u većim dozama može izazvati pospanost i vrtoglavicu, iritaciju kožu, sluznice oka, a najopasnija je ako se izravno unese u organizam jer uzrokuje ozbiljna oštećenja zdravlja. 

Krumpir
Ilustracija

Što se tiče krumpira, treba odmah reći da ne može doći do unosa u organizam te tvari u slučaju njegove konzumacije jer je ona u mikrotragovima eventualno prisutna samo u njegovoj kori koja se svejedno pere ili guli. Također, Tuberaid se gubi tijekom pranja, pakiranja i transporta prema krajnjim kupcima. Ali svejedno se zbog predostrožnosti sada zabranjuje, i to je u redu ako postoje bilo kakve indicije za ugrozu ljudskog zdravlja.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje od petka, 28. prosinca, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja. 

 

Ostavi komentar