Za zdravlje pacijenta trebali bi brinuti liječnici, a za zdravo poslovanje bolnica menadžeri

županijska bolnica čakovec
Liječnicima prepustiti struku, a poslovanje dati u ruke menadžerima vičnim upravljanju velikim sustavima.

Bolnica konstantno pliva u gubicima, a proračun tzv. limit bolnice dostatan je samo za plaće djelatnika. Ne radi se o zluradoj konstataciji novinara, već činjenici prenesenoj iz službenog izvješća poslovanja bolnice dostavljenog na prihvaćanje Županijskoj skupština. Ako su troškovi za lijekove četiri puta manji od troškova za plaće, a energenti i troškovi za živežne namirnice ukupno oko četiri i pol puta manji od troškova za lijekove, jasno je da kresanje troškova za lijekove, energente i hranu neće spasiti bolnicu od dugova, ali se upravo otezanjem plaćanja lijekova gomilaju dugovi koji se rješavaju povremenim sanacijama ili interventnim plaćanjima od strane Vlade. A pacijente stalno drži u strahu čime će ih liječiti ako se razbole.

U 2019. godini dva puta je povećana osnovica za isplatu plaća, a koje nije pratilo i povećanje limita. U odnosu na 2018. godinu troškovi za zaposlene u 2019. porasli su za  preko 7 milijuna kuna. Ove godine bolnicama dospijeva i dodatna obveza po postignutoj nagodbi za isplatu razlike osnovice plaće od 6 posto. Vlada je kolektivni ugovor otezala ispuniti, a sindikati pravo istjerali na sudu. Bolnice će i to morati isplatiti.

Naša bolnica je 2019. godinu završila s preko 9 milijuna kuna minusa, ali kad se tome pribroji preneseni manjak iz prethodnog razdoblja, tada se minus krajem 2019. godine popeo na više od 53 milijuna kuna. Osim limita bolnica ima i druge izvore prihoda i rashoda, ali unatoč tome posluje u spomenutom gubitku. Gdje je feler? Gubici u bolnici su konstanta duže od 20 godina. Pokušali smo otkriti kako i zašto i posegnuli smo za pričom dublje u prošlost i u vrijeme prije 90-tih kad se doprinos za zdravstvo  zarađen u Međimurju ovdje rapospodjeljivao i trošio, a bolnice a ne država bila odgovorna za svoje račune. Tad je bilo moguće da bolnicu ne vodi liječnik, već poslovni čovjek, a financije bolnice drži pod kontrolom.

Bi li bilo bolje da i danas poslovanje bolnice vode menadžeri, a struku liječnici,ali i promijeni obrazac upravljanja zdrvstvenim novcem pročitajte u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od petka, 12. ožujka.

 

 

 

Ostavi komentar