ZA USKRS: Mise preko tv-a ili interneta, blagoslov jela kod kuće

jaja uskrs
Ilustracija

Varaždinska biskupija šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo:

Liturgijska slavlja godišnje proslave vazmenog otajstva ove će godine, zbog poštivanja odredbi civilnih vlasti i odredbi Hrvatske biskupske konferencije od 20. ožujka, biti slavljena bez prisustva naroda, te će biti prlagođena spomenutim novonastalim uvjetima.

Vjernike se poziva da sudjeluju u litrugijskim slavljima posredstvom medija. U Varaždinskoj biskupiji izravni prijenosi liturgijskih slavlja organizirani su u suradnji s VTV televizijom, a moći će se pratiti i putem web portala Varaždinske biskupije.

Prijenosi liturgijskih slavlja iz varaždinske katedrale na VTV televiziji bit će po sljedećem rasporedu:

Cvjetnica, nedjelja Muke Gospodnje u 9:00

Veliki četvrtak, Misa Večere Gospodnje u 19:00

Veliki petak, Služba Muke Gospodnje u 15:00

Velika subota, Uskrsno bdjenje u 22:00

Uskrs u 9:00

Posebnu pozornost svraćamo na blagoslov jela za Uskrs. U našim je krajevima od davnine uvriježen običaj da se na Uskrs blagoslivlju jela koja vjernici s poštovanjem blaguju u svojim obiteljima i smatraju posebnim vidom sudjelovanja u Kristovu Vazmu.

Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi. Svećenici će, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve (izostavivši škropljenje blagoslovljenom vodom), no neka se blagoslov obavi u obitelji kao „kućnoj crkvi“ na način da roditelji (otac ili majka), nakon zajedničke molitve Očenaš, zazovu Božji blagoslov na ovaj način:

Predmolitelj:
U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Svi se prekriže i odgovore: Amen.

Predmolitelj:
Uskrs je blagdan obnove čovjeka i svijeta. Kristovom smrću i uskrsnućem otkupljen je čovjek i cijeli svemir. Zato nam odsada valja živjeti novim životom. Neka nas svaki obrok podsjeća i poziva na gozbu tijela i krvi Kristove, na ljubav koju je Isus pokazao na posljednjoj večeri i na lomljenje kruha u kojem su učenici prepoznali uskrsloga Gospodina, da u blagovanju blagoslovljene hrane, u zajedništvu svoga obiteljskog stola budemo trajno povezani s uskrslim Gospodinom i živimo kao novi ljudi.
Oče naš…

Predmolitelj:

Svemogući Bože! Ti si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju kruha.
Blagoslovi + ovaj kruh, meso, jaja… da i mi koji ovo budemo blagovali danas i svakog dana našega života s vjerom susrećemo tvoga uskrslog Sina, od njega primamo kruh života te po njemu i sami dostignemo slavu uskrsnuća. Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.
Svi se prekriže govoreći: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Ostavi komentar