4 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

Za tri godine stiže prvi međimurski bio sauvignon

U Svetom Urbanu na položaju Velikog Kozlovčaka niknuo je prvi vinograd u kojem bi za tri godine trebao poteći prvi međimurski bio sauvignon, kao i dva crna vina.

Proizvodnja će pratiti načelo biodinamičke proizvodnje po uzoru na učenje dr. Rudolfa Steinera. 4000 trseva sorte sauvignon bijeli, cabernet sauvignon i merlot zasadio je Stanislav Kerman iz Sv. Urbana. Kako je rekao, takva proizvodnja je još uvijek novina u našem kraju no pozivaju se na iskustva vinara i vinogradara iz Slovenije i Austrije. Ideja o biodinamičkom vinogradu rodila se, prije svega, iz želje o konzumaciji zdravog proizvoda, a i takva proizvodnja je puno jeftinija od konvencionalne.

– Upotrebom kemije uništili smo dobar dio naše flore i faune, ističe Stanislav Kerman. Suvremena konvencionalna proizvodnja je pored toga puno skuplja, a na kraju dobivamo zatrovani proizvod. Stoga sam se odlučio na primjenu biodinamike koja osigurava čišći, bolji, jednostavniji i zdraviji proizvod, odnosno vino.

Istina, trenutno to nije komercijalno niti je “in”, naročito, jer je krenuo od nule. 

Priču o prvom međimurskom bio vinu donosimo u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje su u prodaji od petka, 22.svibnja.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE