Za Spomen dom rudarstva stiže novih 320 tisuća kuna!

spomen dom rudarstva

Grad Mursko Središće godine 2018. kupio je stari separator ugljena s građom koja je povezana s rudarstvom na području Murskog Središća.

Zahvaljujući projektu prekogranične suradnje Energy tour, separator će biti pretvoren u suvremeni interpretacijski centar „Spomen dom rudarstva – Cimper“.

Osim opremanja panoima, muzejskim rekvizitima i multimedijalnom opremom, na separatoru je bilo potrebno odraditi opsežne pripremne radove. U tu je svrhu Grad Mursko Središće aplicirao projekt „Rekonstrukcija Spomen doma rudarstva u Murskom Središću“ na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom „Program podrške regionalnom razvoju“.

Dobra je vijest da je projekt pozitivno valoriziran i da je Gradu Mursko Središće odobreno 320.000 kuna. Radovi na Spomen domu rudarstva – Cimper privode se kraju, a svečano otvorenje očekuje se za Dane grada. Uz interpretaciju rudarenja ugljena, interpetirat će se i vađenje nafte u Peklenici, gdje koncesija datira čak u 1856. godinu, dakle čak prije godine kojom se kite pioniri nafte u Pennsylvaniji. Time Grad Mursko Središće polako nadograđuje svoju turističku ponudu i pretvara se u destinaciju u cjelodnevni izlet, a uz projekte u perspektivi i za nešto više.

(GMS)

Ostavi komentar