Za prste polizati: Pita s tikvama i makom Marije Magdalenić

pita s tikvom i makom marija magdalenić11
Pobjednički kolač na prošlogodišnjim Bakinim kolačima

Proštenjska pita s makom i tikvama koju je pripremila Marija Magdalenić iz Belice na lanjskom natjecanju Bakini kolači u Svetom Martinu na Muri, proglašena je najboljim kolačem i time Belici osigurala domaćinstvo ovogodišnje manifestacije. Bit će to već 5. po redu izložbeno-degustacijska priredba starinskih međimurskih slastica koju je pokrenula udruga za očuvanje kulturne baštine Međimurska gruda iz Dunjkovca.

– I na 5. Festivalu natjecat će se međimurske bake u pripremi slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka. Manifestacija je sad već postala jedinstvena, primiče vrijednost žena, obitelji te čuva gastronomsku tradiciju Međimurja, ističe Franjo Soldat, predsjednik udruge Međimurska gruda.

Naše bake, iz godine u godinu, na svjetlo dana izvlače sve više starih recepata koji nimalo nisu izgubili na atraktivnosti, a kamoli na doživljaju koji izazivaju za ljudsko oko i nepce. Pri tome posebno dolazi do izražaja i maštovitost te kreativnost tadašnjih žena koje su i iz vrlo skromnih i jednostavnih, sezonskih namirnica znale izvući maksimum i pripremiti doista prave finote za svoje ukućane.

A upravo te finoće, moći se probati i svi posjetitelji Festivala koji se održava ove subote, 21. rujna u Belici od 10 – 13 sati.

No, naše bake svojim kolačima moraju zadiviti i stručni žiri, budući da Festival ima i natjecateljski karakter. Naime, kao i u Nedelišću, Murskom Središću, Prelogu te Svetom Martinu na Muri birat će se tri najbolje pripremljena kolača, a bake se natječu i za priznanje najljepšeg štanda uređenog po principu izvorno međimursko. Drugim riječima, ocjenjivat će se opći dojam kojeg su natjecateljice ostavile izborom svoje odjeće te dekoracijom svog izlagačkog mjesta.

I ne manje važno, mjesto iz kojeg dolazi najbolji kolač, domaćin je idućeg Festivala bakinih kolača.

Beličke bake koje sudjeluju na ovoj manifestaciji kao Udruga žena do sada su nastupile na tri festivala i sa svakog se vratile s nekim od priznanja. Dva puta su se okitile titulom najljepšeg štanda, odnosno uređenjem izlagačkom mjesta koje je bilo u duhu međimurske starine i tradicije. A prošlogodišnjim nastupom i pobjedničkim kolačem u Toplicama Sveti Martin, festival su dovele u svoju sredinu.

– Pronašla sam knjižicu s receptima moje bake, rekla nam je lanjska pobjednica Marija Magdalenić i odabrala sam pitu s tikvom i makom. U to doba, to je bio proštenjski kolač budući da su za Veliku Gospu, kad imamo proštenje, tikve stizale u rod, a već je bilo i maka.

Kolač je kaže, odabrala jer je pomalo neobičan, nije klasična pita, a nije ni pogača koje se obično rade od tikve i maka. 

Naravno, recept svoje bake rado je podijelila s nama, a svi koje ga žele probati, mogu to ili doma ili pak u subotu u Belici.

Pita s tikvom i makom:

ŽUTA SMJESA:                                SMJESA OD MAKA:

30 dkg tikve (za pogaču)                  7 bjelanjaka

7 žumanjka                                       10 dkg šećera

10 dkg šećera                                   3 žlice krušnih mrvica namočiti s 3 žlice ruma

15 dkg margarina                              1 vanilin šećer

15 dkg brašna                                    sok od pola limuna

pol praška za pecivo                         2 žlice ulja

deci i pol bijelog vina                         15 dkg maka     

Postupak: 

Žuta smjesa: Tikve narezati i kuhati u deci i pol vina. Kad su kuhane štapnim mikserom napraviti pire. Ohladiti. Zmiksati žumanjke sa šećerom, dodati margarin i dalje miksati. Dodati tikve, brašno i prašak za pecivo. Izmiješati, nalijati u pleh i poravnati.

Smjesa od maka: Miksati bjelanjke, napraviti snijeg, dodati šećer, dalje miskati, dodati vanilin šećer i ulje, sok od limuna, namočene krušne mrvice i mljeveni mak. Sve polako izmiješati i nalijati na žutu smjesu. Staviti peći na 170 C 35 – 40 min. Pleh je veličine 40×23 cm.

Kada je hladno staviti glazuru od šećera (20 dkg šećera u prahu, 2-3 žlice vruće vode , sok od pola limuna)

 


Ostavi komentar