Vukovarski branitelj Alozije Hujs: Ako treba ponovno bih uzeo pušku u ruku

alojzije hujs
Miran život nakon ratišta

Alojzije Hujs iz Donjeg Vidovca, umirovljeni je policajac i međimurski branitelj koji se sa svojim suborcima, među posljednjima uspio kroz kukuruzište, blato i kišu probiti iz okupiranog Vukovara. Tri je mjeseca slušao i gledao kako padaju granate i projektili, naučio je raspoznavati zvuk haubice, tenka ali i jauk ranjavanja od smrtnog hropca. Nebrojeno je puta gledao smrti u oči, izvlačio ranjene te bio svjedokom pogibije kolega, prijatelja i pajdaša.

-Kesera, Ivo Oreški, Ljubo Jašovec…., nabraja imena prijatelja čija lica pamti i danas. S nekima od njih je i odrastao, tukao se kao dijete, izlazio van, zaljubljivao se, igrao nogomet, radio i krenuo u rat. Nažalost, dio njih je zauvijek tamo i ostavio.

Danas je u mirovini, živi povučenim obiteljskim životom, druži se sa suborcima s kojima vrlo rijetko razgovara o najtežim danima u životu.

Priču o vukovarskom branitelju Aloziju Hujsu, pročitajte u našem tiskanom izdanju.

I u mom gradu Vukovar svijetli

Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije u suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem, na dostojanstveni će način odati počast obilježavanju 28. obljetnice sjećanja na žrtvu Vukovara, kako u gradu Vukovaru 18. studeni 2019. tako i u Čakovcu pod nazivom I u mom gradu Vukovar svijetli, priopćili su iz Međimurske županije. 

Program će se održati danas, 17.11.2019. godine u Čakovcu prema sljedećem hodogramu:

17:30 ­­– Polaganje vijenca na spomen ploču – igralište NK „Sloga“ Čakovec

18 sati – Sveta misa za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata i žrtve obrane Vukovara – Crkva Svetog Antuna Padovanskog Čakovec

18:45 – Kolona sjećanja – Sudionici kolone: Počasni zdrug UDVDR, Zrinska garda Čakovec, PUM sa zastavama, hrvatski branitelji sudionici obrane Vukovara, roditelji, supruge i djece nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja domovinskog rata Međimurske županije, predstavnici političkog, vjerskog,kulturnog i javnog života Grada Čakovca i Međimurske županije, članovi Udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Međimurske županije, djeca Osnovnih i Srednjih škola iz Čakovca, cijenjeni građani grada Čakovca, žitelji Međimurske županije, sa upaljenim lampionima. Kolona se formira ispred Crkva Svetog Antuna Padovanskog Čakovec i kreće se ulicama: Ivana Sokača, Preloškom, A. Starčevića, R. Boškovića i V. Nazora.

19:15 – ulazak u Vukovarsku ulicu – paljenje lampiona u Vukovarskoj ulici i ispis lampionima na rotoru Vukovar 

19:50 – nastavak Kolone sjećanja dalje putem Zrinski-Frankopanske -Trga Republike

20 sati – Polaganje vijenca i paljenje svijeća – Spomen obilježje smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih govori sudionika obrane Vukovara, Gradonačelnika i Župana – molitva.

Ostavi komentar