16.1 C
Čakovec
Srijeda, 28 veljače, 2024

Vrsni stručnjaci na Psihošpanciru predavali o mentalnom zdravlju

U dvorani muzeja Međimurja, danas je započelo 7. izdanje Psihošpancira u Čakovcu gdje su gostovale i predavale struke koje se bave mentalnim zdravljem.

Autori su sažeto i profesionalno predavali o raznim bitnim psihološkim i medijskim načelima te problemima današnjeg suvremenog društva.

Organizator je društvo psihologa Varaždin i suorganizator Sveučilište Sjever Varaždin. Ove godine su pokrovitelj festivala Međimurska županija i Grad Varaždin.

Psihošpancir je započeo u petak 23. rujna u Varaždinu i trajao je do subote. Bilo je 80-etak raznih predavanja i radionica u četiri dvorane. Danas festival završava u 20 sati u Čakovcu.

Predsjednica društva psihologa Varaždin, Andreja Bogdan ispričala nam je važnosti Psihošpancira:

– Festival je otvoren za svu stručnu i ostalu zainteresiranu javnost. Ulaz je na sve sadržaje besplatan. U programu svake godine sudjeluju pripadnici različitih struka, od psihijatra, socijalnih radnika, medicinskog osoblja, edukacijskih i rehabilitacijskih  djelatnika itd. Općenito sve struke koje se bave mentalnim zdravljem. Do sad je u ovih sedam izdanja Psihošpancira bilo preko 800 stručnjaka predavača. Cilj Psihošpancira je da se omogući javnosti praćenje predavanja stručnjaka iz sfera mentalnog zdravlja, spominje predsjednica Bogdan.

Na prvom predavanju nazvanom Emocionalna pismenost djece i roditelja kao put prema psihološkoj otpornosti autorica Elle Selak Bagarić i Tea Brezinšćak, uistinu se kvalitetno napomenulo i objasnilo o psihološkim problemima mladih i roditelja te kako pozitivno sagledati kritična psihološka stanja te njegovih faktora.

Na drugom predavanju nazvanom Uloga medija u kriznim situacijama, mag. psih. te novinarka i voditeljica HRT-ove emisije Vijesti iz kulture Antonia Ćosić, transparentno i jasno je predavala o problemima koji su se događali tijekom pojave Corona virusa, potresa, ekonomske globalne situacije i općenito o medijskim načelima, komunikaciji s javnosti te kako je biti medijski djelatnik.

– Kad sagledamo sve te krizne situacije, možemo zaključiti da je kriza nešto što se događa  svima u životu i da ćemo ih sigurno doživjeti još nekoliko. Krize zahtijevaju neki poseban pristup, a tako je i uloga medija iznimno važna. Primjerice krizno komuniciranje mora biti primjenjivo u svim medijima. To znači da su informacije, jasne, nedvosmislene i dostupne, zaključuje Ćosić.

Foto: Sven Tomašić

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE