VRHOVNI SUD odbio žalbu Smiljane Srnec!

Vrhovni je sud odbio žalbu Smiljane Srnec, optužene za ubojstvo sestre Jasmine Dominić,  objavljeno je danas na stranicama Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Srnec se žalila na odluku Županijskog suda u Varaždinu o produljenju istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela te je tražila privremeno puštanje kako bi se mogla braniti sa slobode.

Smiljana Srnec tereti se da je počinila kazneno djelo ubojstva na štetu svoje sestre, na način da je Jasmini zadala najmanje pet snažnih udaraca tupotvrdim predmetom po lijevoj strani glave, takve jačine da je od ozljeda zadobivenih tim udarcima Jasmina odmah umrla.

Uz navedeno, kod procjene postojanja iteracijske opasnosti nije nevažan podatak utvrđen provedenim sudskomedicinskim vještačenjem, a to je da je žrtva, u trenutku zadavanja udaraca, bila u pasivno fiksiranom, odmarajućem, spavajućem ili sličnom položaju.

Razmatrajući izloženi načina počinjenja, koji i po ocjeni ovog suda ukazuje na visok stupanj kriminalne volje iskazan kroz upornost, bezosjećajnost i okrutnost u izvršenju djela počinjenog na štetu najbližeg srodnika i povezujući navedeno s težinom djela kojim se povrjeđuje najviše društveno dobro – život druge osobe, ovaj drugostupanjski sud nalazi osnovanim i pravilnim zaključak prvostupanjskog suda o postojanju visokog stupnja vjerojatnosti da će boravkom na slobodi optuženica ponoviti isto ili slično kazneno djelo. Zbog toga, primjena mjere istražnog zatvora protiv optuženice i dalje je nužna

Uz izloženo, protivno daljnjim navodima žalbe, s pravom svoju odluku prvostupanjski sud temelji i na činjenici da je tijelo žrtve više od 19 godina bilo skriveno, dok iz dosadašnje dokazne građe proizlazi da je upravo optuženica više godina na drugačiji način prikazivala sudbinu svoje sestre – žrtve J. D. K tome, ovdje treba voditi računa i o nalazu i mišljenju psihijatrijskog vještaka doc. dr. sc. G. A. iz kojeg proizlazi da je kod optuženice utvrđen poremećaj ličnosti s dominacijom disocijalnih i narcističkih obilježja. Nadalje, testovi njene ličnosti ukazali su, između ostalog, na narcisoidnost, niži prag frustracije, latentnu agresivnost, mogućnost pretjeranih emocionalnih i impulzivnih reakcija, manipulativnost, nedostatak odgovornosti, površnu afektivnost, kao i smanjenu kritičnost. Razmatrajući citirano mišljenje sudskog vještaka psihijatra, u cijelosti je neosnovan navod žalbe kojim se, ponovno osobnim viđenjem značaja ovog dokaza, nastoji ukazati da vještak samo zaključuje kako optuženica “pretjerano laže kako bi se zaštitila…” te “ima predobro mišljenje o sebi” te na taj način uvjeriti ovaj sud da kod optuženice iteracijska opasnost ne postoji,  stoji izmeđuostalog u obrazloženju.

Na Vrhovnom sudu zaključili su da je prvostupanjski  sud ispravno zaključio da je protiv optužene Smiljane Srnec nužno produljenje mjere istražnog zatvora  radi otklona postojeće i i konkretno predvidive opasnosti od ponavljanja djela.

 

Ostavi komentar