Vozačka dozvola vrijedi do 30 dana od dana prestanka epidemije

Vozačka dozvola
Nova vozačka dozvola

Svrha je izbjegavanje dolaska građana u policijske postaje radi produženja dokumenata, a sve zbog izbjegavanja širenja epidemije koronavirusa.

Vlada je na današnjoj sjednici predložila izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prema kojima bi se zahtjev za produženje osobne iskaznice i vozačke dozvole neće trebati predavati 30 dana od prestaje epidemije koronavirusu. Dokumenti bi se smatrali valjanim najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije koronavirusom.

Osim toga, građanima se omogućuje i da pojedine radnje koje su dužni učiniti u određenom roku poput odjave vozila koje privremeno ili trajno neće koristiti, preuzimanje izrađene vozačke dozvole, obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda i dr., mogu poduzeti također u roku od najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.Svrha je izbjegavanje dolaska građana u policijske postaje radi produženja dokumenata, a sve zbog izbjegavanja širenja epidemije koronavirusa.

– Samo u 2019. godini Policijske uprave i postaje su izdale 565.524 osobnih iskaznica i  284.000 vozačkih dozvola – rekao je na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Važno je istaknuti prijedlogom dopuna nije obuhvaćen tehnički aspekt vozila odnosno ispitivanje tehničke ispravnosti i registracije vozila koje će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u Stanicama za tehnički pregled vozila u propisanim rokovima iz razloga sigurnosti prometa na cestama.

Dakle, produženje prometnih dozvola i dalje se vrši na standardan način. Dakle, obavljanje tehničkog pregleda vozila i dalje je obvezno za sva vozila kojima je istekla registracija, što je temelj za produženje vozačke dozvole.Valja naglasiti da tehnički pregled vozila i produženje prometne dozvole možete obaviti u svim Stanicama za tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj, bez obzira na mjesto prebivališta ili mjesto registracije automobila.

Osim toga, za vlasnike koji su u samoizolaciji ili iz drugih razloga ne mogu osobno obaviti tehnički pregled, to može obaviti druga osoba ali uz osobnu iskaznicu vlasnika vozila.

 

Ostavi komentar