0 C
Čakovec
Subota, 9 prosinca, 2023

Vlasti Vugrinec, novinarki Međimurskih novina nagrada za najbolje istraživačke tekstove na temu zaštite prirode

Na  Svjetski dan rendžera (31. srpnja) u Frkanovcu na Matulovu gruntu održan je  2. Kamp mladih čuvara, koji organizirala Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Uz to je podijeljeno 11 nagrada najboljim Mladim čuvarima prirode  i zaslužnim pojedincima u 2022. godini.

Među nagradama posebno izdvajamo nagradu Vlasti Vugrinec, novinarki Međimurskih novina koje je tu nagradu zaslužila za svoje istraživačke tekstove na temu zaštite prirode, – – Ona temu istraži sa svih strana, sve pita, nepristrana je i kad je napiše sa strašću to je onda to, kazao je Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode.

Vlasta Vugrinec, na pitanje je li očekivala ovu nagradu, je odgovorila: – novinari prije očekuju da ih netko “špota”. Kad me nazvala Roberta (Radović) iz Međimurske prirode prvo sam mislila da me zeza, a kad mi je objasnila čime sam zaslužila nagradu i sama sam bila iznenađena koliko sam toga napisala na temu prirode.  Radim svoj posao, prirodu obožavam. Nisam pravila statistiku koliko sam se puta bavila problematikom zaštite prirode. Ostali su mi u sjećanju tekstovi koje sam pisala o dabrovima, šišmišima, o problemima smeća u prirodi, preseljenju žaba. Ali dabrovi i šišimiši su mi najdraže teme.

Drago mi je da sam dobila nagradu, jer smo obično mi novinari češće na meti pokuda, nego nagrada. Malo mi je i neugodno jer sam naučena biti s druge strane fotoaparata i diktafona.

No treba dobiti i prostor za te teme u novinama pa kaže da ove nagrade ne bi bilo bez urednika i direktora, –  koji mi vjeruje, prepoznaje i daje slobodne ruke kada mu dođem s takvom temom. Samo je moram dobro argumentirati. Često i nije lak, ali u toj polemici iz mene izvuče najbolje, odgovorila je Vlasta.

 Međimurska priroda dodijelila je ove godine 11 nagrada prema kategorijama:
Zora Jambrović, najbolja Mlada čuvarica prirode 2022. godine)
Matija Sakal, najbolji Mladi čuvar prirode 2022. godine)
Borna Sakal, dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode 2022. godine)
Viacheslav Shupta, dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode 2022.
godine
Učenice OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea
Dodlek, Greta Sabol i Sara Camatta, najbolja Skupina mladih čuvara prirode
2022. godin)
Darko Oreški, senior čuvar prirode 2022. – Nagrada za cjeloživotni aktivizam u
zaštiti prirode
Alex Horvat, godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.
Miljenko Vrančić, godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.
Željko Mezga, godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.
Nikola Tomašić, godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.)Vlasta Vugrinec, Najbolji novinarski radovi na teme zaštite prirode u Međimurskoj
županiji.

Podjeli nagrada prethodio je kamp na kojemu je bilo ukupno 33 djece koji su polazili radionice.  Monika Cindrić, biologinja iz Međimurske prirode s djecom je istraživala livade, šumska staništa, djeca su prirodu imala priliku gledati kroz dalekozore, promatrati leptire.

Druga radionica je bila u suradnji s Gorskom službom spašavanja Stanica Čakovec. Oni su pripremili zip-line na kojemu su djeca uživala, spuštajući se. Imali su mali tečaj prve pomoći i pokaznu vježbu s potražnim psima.

Na trećoj radionici aminator je bio Matija Bobek, koji je djeci pokazao kako napraviti igračke od elemenata koji se nalaze u prirodi.

Kamp mladi cuvari prirode (2)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE