Vlasti Vugrinec, novinarki Međimurskih novina nagrada za najbolje istraživačke tekstove na temu zaštite prirode

Vlasta Vugrinec, novinarka Međimurskih novina nagrađena za istraživačke tekstove na temu zaštite prirode

Na  Svjetski dan rendžera (31. srpnja) u Frkanovcu na Matulovu gruntu održan je  2. Kamp mladih čuvara, koji organizirala Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Uz to je podijeljeno 11 nagrada najboljim Mladim čuvarima prirode  i zaslužnim pojedincima u 2022. godini.

Među nagradama posebno izdvajamo nagradu Vlasti Vugrinec, novinarki Međimurskih novina koje je tu nagradu zaslužila za svoje istraživačke tekstove na temu zaštite prirode, – – Ona temu istraži sa svih strana, sve pita, nepristrana je i kad je napiše sa strašću to je onda to, kazao je Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode.

Vlasta Vugrinec, na pitanje je li očekivala ovu nagradu, je odgovorila: – novinari prije očekuju da ih netko “špota”. Kad me nazvala Roberta (Radović) iz Međimurske prirode prvo sam mislila da me zeza, a kad mi je objasnila čime sam zaslužila nagradu i sama sam bila iznenađena koliko sam toga napisala na temu prirode.  Radim svoj posao, prirodu obožavam. Nisam pravila statistiku koliko sam se puta bavila problematikom zaštite prirode. Ostali su mi u sjećanju tekstovi koje sam pisala o dabrovima, šišmišima, o problemima smeća u prirodi, preseljenju žaba. Ali dabrovi i šišimiši su mi najdraže teme.

Drago mi je da sam dobila nagradu, jer smo obično mi novinari češće na meti pokuda, nego nagrada. Malo mi je i neugodno jer sam naučena biti s druge strane fotoaparata i diktafona.

No treba dobiti i prostor za te teme u novinama pa kaže da ove nagrade ne bi bilo bez urednika i direktora, –  koji mi vjeruje, prepoznaje i daje slobodne ruke kada mu dođem s takvom temom. Samo je moram dobro argumentirati. Često i nije lak, ali u toj polemici iz mene izvuče najbolje, odgovorila je Vlasta.

 Međimurska priroda dodijelila je ove godine 11 nagrada prema kategorijama:
Zora Jambrović, najbolja Mlada čuvarica prirode 2022. godine)
Matija Sakal, najbolji Mladi čuvar prirode 2022. godine)
Borna Sakal, dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode 2022. godine)
Viacheslav Shupta, dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode 2022.
godine
Učenice OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea
Dodlek, Greta Sabol i Sara Camatta, najbolja Skupina mladih čuvara prirode
2022. godin)
Darko Oreški, senior čuvar prirode 2022. – Nagrada za cjeloživotni aktivizam u
zaštiti prirode
Alex Horvat, godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.
Miljenko Vrančić, godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.
Željko Mezga, godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.
Nikola Tomašić, godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.)Vlasta Vugrinec, Najbolji novinarski radovi na teme zaštite prirode u Međimurskoj
županiji.

Podjeli nagrada prethodio je kamp na kojemu je bilo ukupno 33 djece koji su polazili radionice.  Monika Cindrić, biologinja iz Međimurske prirode s djecom je istraživala livade, šumska staništa, djeca su prirodu imala priliku gledati kroz dalekozore, promatrati leptire.

Druga radionica je bila u suradnji s Gorskom službom spašavanja Stanica Čakovec. Oni su pripremili zip-line na kojemu su djeca uživala, spuštajući se. Imali su mali tečaj prve pomoći i pokaznu vježbu s potražnim psima.

Na trećoj radionici aminator je bio Matija Bobek, koji je djeci pokazao kako napraviti igračke od elemenata koji se nalaze u prirodi.

Kamp mladi cuvari prirode (2)

Ostavi komentar